Најновије

РУСИ ПУТИНА ЧУВАЈУ КАО МАЛО ВОДЕ НА ДЛАНУ: Од почетка пандемије председник борави у непробојним резиденцијама

Корона још увек хара светом. Откривено је и ново жариште на месту где би се то тешко могло замислити - Бела кућа, а вирус је захватио и америчког председника Доналда Трампа у финишу неизвесне и напете предизборне кампање.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Након што је зараза похарала политички врх САД-а Беле куће, руска се јавност запитала - а како се штити њихов шеф државе од опасности заразе? Додуше, Владимир Путин нема проблема са кампањом јер до истека овог мандата има још четири године па се не мора око тога бринути. Но, важно је здравље председника који је на власти већ 20 година, а према новом уставу, могао би то бити све до 2036. године, односно свог 84. рођендана.

Чим се пандемија, средином март, докотрљала до Русије, Владимир Путин од тада је практички у изолацији. Симбол његове пандемијске владавине постале су слике на којима он, посве сам, седи за масивним радним столом гигантских размера у ништа мањем грандиозном кабинету у својој подмосковској резиденцији Ново Огорјово, преко великог броја екрана комуницира са својим сарадницима уз помоћ апликације Зум.

Илустрација власти

Неки су тада већ говорили о томе да је то слика која најбоље илуструје Путинов политички тренутак и владавину коаја траје већ 20-ак година. Владимир Путин усамљен на врху, а око њега политичко-пословна кремљска олигархија у страху да му се нешто непредвиђено догоди, али који показује заправо њихов страх од промена за себе које би можда донео његов одлазак, а не бојазан за Путина.

Руски председник Владимир Путин, као јединка од најпосебније важности, у пандемији је од самог почетка у најстрожим мерама опреза и медицинске пажње, као најмаженија и најчуванија државна драгоценост. Владимир Путин највреднији је небрушени драгуљ у руској круни. Путин је врло брзо напустио Кремљ, где се мота превише људи, а и у тај се добро штићени простор корона успела прогурати - гласноговорник Путина Дмитриј Песков па и премијер Михаил Мишустин били су позитивни.

Зато су Путина изместили одмах у Ново Огорјово, где су одмах смањили број особља, а занимљиво је да они који су остали (осигурање, домаћице, кувари, помоћно особље, помоћник и неопходни помоћници из кабинета председника) од марта тај простор нису напуштали: живе тамо, уопште од тада нису ишли кући, а тестирају се и контролишу на недељној бази. Путин је полако негде почетком лета почео излазити у јавност, али без великог контакта с људима или на довољној дистанци од свих, који су ионако морали проћи ригорозне контроле и имати тестове старе најмање два дана да би уживо видели председника на пристојно одржаваној дистанци.

Невиђене мере заштите

Од почетка пандемије ограничен је и знатно смањен број људи који долазе у контакт с Путином, као и састанци "уживо". Наиме, ако је неко ипак морао бити у истој просторији или само делити "комадић неба" са Путином, морао је поднети одређену жртву - проћи неколико убрзаних тестирања и најмање двонедељни, ако не и дужи карантин, и то у црноморском председничком лечилишту недалеко од Сочија, где такође сви запосленици већ месецима нису напуштали подручје на којем раде. Неки руски медији су се и шалили да сви који су стизали Путину су препланули и имају лепу боју, због сунчања у Сочију, а по интензитету боје коже могло се претпоставити колико се ко због сусрета с Путином морао излежавати на плажи лечилишта на Црном мору.

Они који су, ипак, морали напустити територију Новог Огорјова, јер су лети ишли с Путином на неке његове сусрете или у Сочи, у другу добро чувану председничку "базу" Бочаров Ручеј, морали су пролазити најмање двонедељни карантин, а нереретко је трајао и до месец дана. Они који су с њим у непосредном контакту не могу бити у кућној самоизолацији, него под посебном надзором тима лекара Кремља. Што је за многе добра помоћ и одмор.

Тај режим односи се апсолутно на све. То су морали искусити чак и његов најближи сарадник и директор најмоћније руске нафтне компаније Росњефт Игор Сечин или шеф Државне финансијске контроле Андреј Кудрин. Исто тако сви запослени предсједничког кабинета, без изузетка, сусретали се с њим или не, морају на недељна тестирања, њима је ограничено кретање и учествовање у јавним или већим породичним окупљањима. Без најмање тродневно старог теста нико не може ни близу Новог Огорјова, а камоли на његово подручје или доћи у контакт са особљем које је у контакту са Путином. Због тога је на одређено време "распуштен" и поол кремљских новинара, јер ионако не могу снимати и лично присустовати(само путем видеолинка) Путиновим сусретима и догађајима на којима он учествује.

Само два државна сусрета

У време пандемије Путин је имао два државна сусрета, с председником Бјлорусије Александром Лукашенком и председником Соронбајем Јенбековим, који су пре састанка морали предочити резултате тестирања. Све догађаје снимају људи из његовог окружења те се тим снимцима могу користити руски медији. Први пут Путин је због сигурносно-медицинских разлога одложио и своју традиционалну годишњу конференцију, годишњи сусрет с народом и новинарима, када сатима (и по четири сата без паузе) одговара на питања грађана који месецима шаљу на одређене адресе питања. Буде их и по неколико милиона.

Иако се Путин похвалио ефикасним руским цепивом, којим је међу првима, како је казао, вакцинисана његова кћи (није рекао која од две), а потом се појавила контроверзна информација по којој се он неће вакцинисати. Неки медији су објавили како је Путин казао да ће посетити Јужну Кореју, у поводу 30. годишњице успоставе дипломатских односа, отићи након вакцинисања. Руски медији су објавили да су се руском вакцином Спутњик В већ вакцинисали министар обране Сергеј Шојгу и московски градоначелник Сергеј Собјањин, али се рецимо први заменик шефа Путиновог кабинета, Сергеј Кириенко је одбио да прими вакцину јер је прележао корону па је добио антитела. Иначе, пандемија у Русији не посустаје - ових је дана опет бројка заражених прекорачила бројку од 9 хиљада дневно. Досад је у Русији оболело више од милијон и 200 хиљада људи, од чега је њих више од 21.000 умрло.

Првог човека Русије (који би могао владати доживотно) пазе као мало воде на длану, да му се не догоди судбина Доналда Трумпа.

Јермени оборили три непријатељска авиона! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА