Најновије

У СВЕ УМЕШАНИ СРБИ? Трамп има нову теорију о изборној превари!

У Сједињеним Америчким Државама не стишава се бура након председничких избора, а досадашњи председник Доналд Трамп и даље тврди да је било превара, а за то је оптужио систем за бројање гласова "Доминион" у којем ради српски тим стручњака.

Доналд Трамп. (Фото: Flickr)

У више држава Трампов тим тражио је или поновно гласање и било какав правни начин да оспори резултате гласања.

Трамп је јуче на Твитеру за превару оптужио систем за бројање гласова "Доминион".

Он тврди да му је 2,7 милиона гласова избрисано, а како је додао, само у Пенсилванији пребачена је 221.000 његових гласова демократском кандидату Џоу Бајдену. Написао је и да је 941.000 његових гласова избрисана, пишу амерички медији, а преноси Б92.

Према његовим тврдњама, у државама у којима се користи ''Доминиони систем, 435.000 његових гласова приписано је Бајдену.

На друштвеним мрежама онда је почело да се пише да је за Бајденову победу у Мичигену крива машина која је бројала гласове; машина је дело компаније "Доминион Вотинг Сyстемс" у којој раде Срби, а компанија има и представништво у Србији.

Десетине хиљада корисника друштвених мрежа - а махом су то они наклоњени Трампу и склони генерално ширењу непроверених информација - сада деле објаве о томе да у овој компанији учешће имају истакнуте личности Демократске странке попут Клинтонових и лидерке демократске већине у доњем дому америчког Конгреса САД Ненси Пелоси, што није истина, као и да је реч о великој превари у којој су учествовали српски инжењери.

Трамп је сам заслужан за распаљивање ватре међу десничарима и ширење теорије да је све масло Хилари и Била Клинтона који су умешали прсте у Доминион, а није се либио ни да експлицитно каже да му је Доминион “избрисао” или “окренуо” стотине хиљада гласова који би иначе отишли њему, преноси Б92.

Чак и грешка које се јесте догодила у Мичигену када је округ Антрим према првим прогнозама најавио тријумфалну победу Џоа Бајдена била је људска и није имала везе са машинама.

Њујорк тајмс и АП пишу да Доминион машине ни на који начин нису опструирале изборе, али и да су коришћене у само два од пет округа у Џорџији и Мичигену где су забележени проблеми у пребројавању гласова; Доминион софтвер није имао везе ни са једном од неправилности.

Компанија Доминион је, према наводима Њујорк тајмса, из Канаде, али су српски медији још 2017. године, после председничких избора у САД 2016, писали да тим програмера из Србије запослених у компанији “Доминион вотинг” осмишљава софтвере који се користе за електронско гласање, углавном у Америци, Азији и Канади.

Трампове присталице ово желе да искористе за оспоравање Трампових резултата.

И српски медији пренели су изјаву Емералд Робинсон, новинарке Њузмакса и извештача из Беле куће, која је рекла да је гласачке машине које Трамп оптужује да су му избрисале милионе гласова направила канадска компанија од делова из Кине и софтвера направљеног у Србији.

Побијени граничари, наоружана група кренула на Азербејџан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА