Најновије

ДУБОКА ДРЖАВА НЕ ОДУСТАЈЕ: Оптужница против Трампа вечерас церемонијално улази у Сенат, као и прошлог јануара!

Представнички дом америчког Конгреса званично ће данас предати Сенату документ са оптужницом против бившег председника Доналда Трампа који се терети да је подстицао побуну својих присталица које су, почетком јануара, упале у Капитол.

Амерички Сенат. (Фото: Јутјуб)

Деветоро демократа из Представничког дома, који ће служити као тужиоци, проћи ће кроз зграду, у којој су се стотине Трампових присталица недавно бориле са полицијом, у 19.00 (01.00 по средњеевропском времену), носећи документ са оптужницом Сенату, јавио је Глас Америке (ВОА).

Слична, формална церемонија преношења оптужнице из доњег у горњи дом Конгреса је обављена прошлог јануара, за време првог процеса о опозиву Трампа. 

Суђење у Сенату треба да почне 8. фебруара, пошто су се демократе и републиканци договорили да процес, на кратко, одложе како би се члановима Представничког дома који ће имати улогу тужилаца, и тиму за Трампову одбрану, дало време да се припреме.

Додатно време ће, такође, омогућити Сенату да потврди неке од кандидата председника Џоа Бајдена за позиције у његовом кабинету. 

Да би се Трамп осудио потребна је двотрећинска већина у Сенату, а с обзиром на то да је то тело политички потпуно подељено, са 50 републиканаца и 50 демократа, 17 републиканаца би морало да се окрене против Трампа за пресуду "крив", под условом да све демократе, као блок, гласају против бившег председника, наводи ВОА.

Уколико буде осуђен, одржало би се одвојено гласање у којем је потребна проста већина да се Трампу забрани да се икада поново кандидује за положај на федералном нивоу.

Руска авијација извела жесток напад! Џихадисти броје мртве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА