Најновије

ПУТИН ЈЕ ХТЕО НАШЕ ОРУЖЈЕ! Чешки премијер удара на руског председника, поручио да не жели ни Спутњик Ве!

Премијер Чешке Андреј Бабиш наставио је оптужбе на рачун Руске Федерације и њеног председника Владимира Путина за наводну одговорност за изазивање експлозије у складишту оружја код Остраве 2014, тврдећи да је званична Москва имала паклени план.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Премијер Чешке Андреј Бабиш наставио је жесток удар на руског председника Владимира Путина, тврдећи да је његова земља одговорна за експлозију у чешком складишту оружја у Острави 2014, изневши сад и најновије оптужбе како је Москва изазивањем тог инцидента заправо желела да преузме оружје из нападнутог магацина.

Бабиш је, међутим, нагласио како мета експлозије није била Чешка, признајући како, иако су две особе страдале, не може да се говори о тероритичком нападу, како су то покушали да учине поједини западни медији.

- Експлозија у складишту оружја у Чешкој 2014. године није био терористички чин и напад на Чешку, већ је на мети било оружје - изјавио је Бабиш и поново етикетирао двојицу руских, наводно агенета, који су покушали да пресретну испоруку оружја за бугарског трговца.

Реч је, подсетимо, о Емилиану Гебреву - човеку који је наводно трн у оку Москви будући да је оружјем снабдевао Украјину и то 2014, у тренуцима најжешћег рата на истоку те бивше републике СССР.

- Такође, присуство припадника руске војне обавештајне службе у Чешкој је неприхватљиво - нагласио је још Бабиш.

Према његовим речима, влада у Прагу је крајем прошле недеље сазнала да су експлозију пре пет година наводно подметнули Александар Петров и Руслан Боширов, руски шпијуни из специјалне јединице ГРУ, одговорни и за тровање руског двоструког агента Сергеја Скрипаља у британском градићу Солсберију 2018. На дан инцидента у Острави, они су наводно напустили то подручје и преко Беча отишли у Москву, користећи идентитете Руслана Табарова из Таџикистана и Николаја Попија из Молдавије.

Русија је негирала умешаност у инцидент, али је Чешка ипак крајем прошле недеље са своје територије протерала 18 руских дипломата, на шта је Москва узвратила избацивањем 20 чешких званичника из амбасаде те земље у руској престоници. Тиме је отпочео прави дипломатски рат који би, како сматрају поједини медији, могао да се захукта до неслућених размера будући да Бабиш јавности наводно није открио све што је његова влада сазнала о руским акцијама у Чешкој.

Званични Праг је данас, иначе, објавио и како одустаје од руских вакцина Спутњик В, наводећи како та цепива неће набављати чак ни ако их Европска агенција за лекове (ЕМА) стави на листу прихватљивих.

ЕУ: Забтинути смо због руских акција у Европи

Европска унија огласила се поводом новонастале ситуације на релацији Москва-Праг, нагласивши да жали због одлука Руске Федерације да из Москве протера 20 чешких дипломата. Иако је у питању реакција Русије на претходне акције званичног Прага, ЕУ је изоставила да прокоментарише понашање Чешке и етикетирала Русију као јединог кривца за захлађење односа две земље.

- Забринути смо због понављања негативног обрасца опасног, злоћудног понашања понашања Русије у Европи - стоји у саопштењу Брисела у ком се изражава пуна солидарност Уније са Чешком.

Руско ирански савез није безуслован, у Сирији су сукобили интересе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА