Најновије

"НЕПРИЈАТЕЉИ РУСИЈЕ ЋЕ ЗАЖАЛИТИ!": Реакције западних медија на Путинову поруку

Председник Русије Владимир Путин је заузео оштар став у односу на западне државе, тврде европски и амерички медији након годишње поруке руског лидера, која је између осталог, била посвећена унутрашњој политици Русије.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Неки су били разочарани што Путин у свом говору скоро да није обратио пажњу на Украјину, у којој је примећена ескалација грађанског рата који траје скоро седам година. Други, због проблема са вакцинацијом у Европи и Сједињеним Америчким Државама, приметили су речи „хвалисања“ на тему развоја три вакцине против вируса корона у Русији.

Шпански лист „АБЦ“ је приметио да је Путинов говор трајао сат и двадесет минута и тиме постао „најкраћи говор од 17 откако је дошао на власт 2000. године“.

„У односу на раније године, овај пут није саопшти ништа сензационално“, наводи лист.

Оштар став

„Непријатељи Русије ће зажалити“, тако почиње чланак шпанског листа „Паис“, посвећен Путиновом говору, који је наводно био „улепшан претњама Западу“. Лист обраћа пажњу да Путин не жели да „руши мостове“ и намерава да „има добре односе са свим члановима међународне заједнице“.

„Њујорк тајмс“ такође пише о „годишњем обраћању, пуном претњи Западу“.

„Изјаве Путина у његовом годишњем обраћању нацији су показале да руски лидер заузима оштар став у односу на своје наводне противнике“, резимира часопис „Вал стрит журнал“.

Неки западни медији су у цитату Путина из „Књиге о џунгли“ видели алузију на односе Европе и Сједињених Америчких Држава.

„Цитирајући 'Књигу о џунгли' енглеског писца Радјарда Киплинга, председник Русије је навео да такве (непријатељске) акције изводе мали и одвратни ликови, попут шакала Табакија, имајући у виду Европљане који следе тигра Ширкана (САД). Као у Киплинговој причи, они завијају да одобровоље свог господара“, пише шпански лист „АБЦ“

Како се напомиње у издању „са јасним наговештајем Украјине и њених савезника“, лидер Русије је упозорио да ће „зажалити сви организатори било које провокације, јер већ дуго нису ни за чим зажалили“.

Украјина и разочарање

Западни медији помно су пратили оно што је Путин рекао у својој поруци на тему Украјине. Изгледа да су неки од њих разочарани.

Како пише „Њујорк тајмс“, аналитичари су очекивали да ће, на тему ситуације на граници са Украјином, Путин искористити свој говор током „посебно очекиване годишње поруке“ и „најавити могуће слање војске у Украјину“.

„Без обзира на повећану напетост у Украјини, он се уздржао од објаве нових корака у војној сфери или спољној политици“, наводи лист.
На то су обратили пажњу и „Вашингтон пост“ и „Фаненшнал тајмс“, нагласивши да Путин у својој поруци скоро није ни поменуо Украјину.

Западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних акција“ Русије у Украјини. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта војску унутар своје територије и по свом нахођењу. Према његовим речима, ово никоме не прети и не сме никога да брине. Москва је више пута изјавила да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Вакцине

Развој три руске вакцине против вируса корона нису оставиле равнодушним западне медије.

„Председник Русије се 21. априла у свом годишњем говору Федералној скупштини похвалио научним потенцијалом Русије“, коментарише лист „Мундо“ речи председника Русије.

„Вашингтон пост“ је такође обратио пажњу да је Путин почео обраћање темом о пандемији и борби против ње.

„Позвао је становништво да се вакцинише. Земља има око 4,6 милиона заражених вирусом корона, али вакцине се полако шири“, пише „Мундо“.

Русија је прва земља која је развила вакцину против вируса корона. Руска вакцина „Спутњик Ве“ (Спутник В) регистрована је у 60 земаља са укупном популацијом од три милијарде људи. Ефикасност вакцине износи 97,6% на основу анализе података о учесталости вируса корона међу Русима вакцинисаним са обе компоненте лека у периоду од 5. децембра 2020. године до 31. марта 2021. године.

Интерна агенда

Многи западни медији су обратили пажњу да је већи део Путиновог говора био посвећен интерној агенди. По мишљењу немачког „Велта“ Путин је „својим обраћањем народу незванично отворио предизборну кампању Думе“. Овог мишљења је и „Фаненшнал тајмса“.

„Вашингтон пост“ је отишао даље у својим претпоставкама. Према његовом мишљењу, излажући социјалне програме за помоћ предузећима и породицама са децом, Путин је покушао да објасни разлоге свог останка на власти.

„Сада, у својој трећој деценији на власти, изгледа да је више заокупљен него раније својом посебном и историјском улогом оца руске нације, који се бори и код куће и у иностранству против кукавичког, лицемерног и морално пропадајућег Запада“, пише амерички лист.

Непријатељ кренуо у муњевит напад на упориште војске, а онда је стигао брз одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА