Најновије

ПРВИ КОРАК КА УБИСТВУ: Радован Караџић осуђен на казну самице до краја живота! (ВИДЕО)

Председник Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) у Хагу Кармел Ађијус одбио је јуче приговор одбране Радована Караџића на одлуку о издржавању казне доживотног затвора у Великој Британији, објавио је на „Твитеру” један од чланова његовог правног тима адвокат Питер Робинсон.

Радован Караџић. (Фото: Јутјуб)

Овим потезом, према ставу Робинсона, бивши лидер Срба осуђен је на казну самице до краја живота или смрт од муслиманских екстремиста у затворима у Великој Британији.

Такође, један од чланова Караџићевог правног тима адвокат Горан Петронијевић подсећа да је управо специјална јединца Велике Британије учествовала у потрази за Караџићем и у његовом хапшењу 2008, али претходно и бомбардовању Републике Српске 1994–1995. године, чиме се отворено ставила на непријатељску страну.

- Према томе, Радован Караџић сада иде у заробљеништво, у логор, а не на издржавање казне - објашњава адвокат.

Он подсећа да је управо једна од тачака по којој је Радован Караџић осуђен – узимање талаца, војника из мировне мисије, која је то престала да буде након НАТО бомбардована РС, а међу којима је највише било британских војника.

У британским затворима, према речима Петронијевића, осуђени Срби су у више наврата били нападани од муслиманских екстремиста, попут Радослава Крстића, који је једном претучен шипком, а други пут су покушали да га убију жилетом.

Управо због тога, приликом изјашњења о држави где би служио казну, одбрана је, како каже Петронијевић, једино тражила да то буде у земљи у којој ће његова безбедност бити на нивоу, да се не би догодило исто што и са Крстићем или Биљаном Плавшић, коју су такође напали муслимански екстремист у затвору у Шведској, али је председник ММКС-а урадио управо супротно.

- Они су као Срби тамо сатанизовани, и боравак др Караџића у затвору у Великој Британији је јако ризичан, чак први корак ка убиству - наводи Горан Петронијевић.

Он подсећа да је 17. децембра 2015. донета Резолуција Уједињених нација која садржи поглавље под називом „стандарди и минимални услови за третман затворених особа”, познатије као „Менделина резолуција”.

Према овом поглављу мора да се обезбеди да затвореник казну издржава колико је могуће ближе свом месту пребивалишта, казао је адвокат и додао да ту резолуцију сви поштују изузев Хашког трибунала, сада ММКС-а.

Радован Караџић је у притвору у Хагу од хапшења и изручења из Србије у јулу 2008. Правоснажно је осуђен 20. марта 2019. године на доживотни затвор. Том одлуком преиначена је казна првостепене пресуде трибунала у Хагу којом је у марту 2016. био осуђен на 40 година затвора.

Русија доноси потпуни преокрет у БиХ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА