Најновије

ИРАНУ ФАЛИ 2 МЕСЕЦА ДО КАПАЦИТЕТА ЗА НУКЛЕАРНУ БОМБУ: Израелски министар одбране одмах истакао какав ће бити одговор (ВИДЕО)

Техеран је удаљен два месеца од капацитета за нуклеарно оружје, упозорио је министар одбране Бени Ганц позивајући међународну заједницу да изради нови план превенције који не укључује оживљавање иранског споразума из 2015. године.

Иранске ракете (Фото: Јутјуб)

„Иран има само два месеца до набавке материјала неопходних за нуклеарно оружје“, рекао је Ганц скупу од 60 амбасадора у Тел Авиву.

Говорио је само један дан пре него што је премијер Нафтали Бенет требао представити такав алтернативни план америчком председнику Џоу Бајдену у четвртак у Белој кући.

Бајден се залагао за оживљавање Заједничког свеобухватног акционог плана за 2015. осмишљеног да обузда иранске нуклеарне амбиције, из којег су САД изашле 2018.

Индиректни разговори уз посредовање Европске уније посрнули су и омогућили Ирану да повећа своје обогаћивање уранијума потребно за производњу нуклеарног оружја, преноси Џерулазем Пост.

"Не знамо да ли ће ирански режим бити вољан да потпише споразум и врати се за преговарачки сто, а међународна заједница мора изградити одржив 'план Б' како би Иран зауставила у напредовању према нуклеарном оружју", рекао је Гантз рекао.

По његовим речима, преферирана опција је дипломатска. "На крају крајева, циљ је постићи" дужи, јачи и шири "споразум од претходног", рекао је Ганц. "Ирански нуклеарни програм могао би потакнути трку у наоружању у региону и цијелом свету", додао је он. Али наговестио је војну акцију ако је потребно.

"Држава Израел има начина да делује и неће оклевати у томе - не искључујем могућност да ће Израел морати да предузме мере у будућности како би спречио нуклеарни Иран", рекао је Ганц.

Према његовим речима, „иранска претња је копнена“, а Техеран делује „преко својих пуномоћника у Ираку, Јемену, Сирији, Либану и Гази“.

С обзиром на иранску ваздушну претњу, Ганц је рекао да "Иран користи беспилотне летелице и вођене ракете. Поморски је: омета међународну трговину. Иран такође ради у сајбер простору".

Он је оптужио да Иран стоји иза прошломесечног напада на брод Мерцер Стрит, у којем су погинули капетан и члан посаде.

"Наша процена је да је беспилотна летелица коришћена у нападу на Мерцер лансирана са иранске територије и одобрила је иранско руководство", рекао је Ганц.

Капацитет Ирана за конвенционалне ударе расте, рекао је Ганц објашњавајући да је Техеран више него удвостручио своје војне инвестиције у последњих пет година са 22 милијарде УСД на 49 милијарди УСД.

„Сви ирански напади до сада су изведени без нуклеарних способности. Замислите шта ће се догодити ако Иран постигне нуклеарне способности?, упитао је Ганц је истакао иранске активности у суседном Либану, који је усред тешке економске кризе.

Службе и медији жестоко напали председника САД, ароганција сенилног старца прескупо ће коштати земљу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА