Најновије

Der Spiegel: Инсајдери извештавају о могућим руским ударима и ван Украјине

Унутар НАТО-а јењавају наде да руски председник Владимир Путин неће покренути „инвазију” на Украјину.

Истовремено, званичници у седишту Алијансе све више брину о још горем сценарију за развој ситуације, пише немачки магазин Дер Спиегел, позивајући се на инсајдере блиске војно-политичком блоку.

Издање напомиње да Москва оптужује Запад да настоји да успостави војну супериорност над Руском Федерацијом. Кремљ захтева да НАТО престане да прима бивше совјетске републике у своје редове. Русија такође жели да Алијанса повуче своје трупе из земаља источне Европе.

Све ово ће бити веома тешко изводљиво. То су, пре, захтеви које НАТО не може да задовољи. Генерални секретар Блока Јенс Столтенберг рекао је да свака земља има право да бира свој пут и да је тај „основни принцип“ темељ европске безбедности, пише немачки магазин.

Тако се настављају припреме за рат у Источној Европи и ситуација се погоршава. Последњих месеци, Руска Федерација је поставила преко 100.000 војника на украјинску границу, опремљених разним системима наоружања.

НАТО верује да би непријатељства могла да почну у блиској будућности, чак и ако све јединице Руске Федерације нису спремне за „инвазију“ у пуном обиму. Русија ће „напасти” Украјину са више фронтова одједном.

Осим тога, Брисел више чак и не сматра немогућим да би Кремљ могао свесно да жели оружани сукоб са Западом ван Украјине.

Упућени су за издање рекли да унутар Алијансе круже одређени неосновани страхови о способности руских оружаних снага да искористе своје појачано војно присуство на Медитерану, северном Атлантику и на Арктику за удар на широком фронту – чак и против држава чланица НАТО-а.

Од Руске Федерације треба очекивати и велике дезинформационе и пропагандне кампање, као и сајбер нападе, закључују медији.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА