Најновије

РУСКА ЦРКВА ПОЗДРАВЉА ОДЛУКУ СПЦ: Превазилажење раскола

Руска православна црква поздравља одлуку Српске цркве да обнови канонско општење с Македонском црквом, изјавио је заменик председника Одељења за спољне црквене односе (ДЕЦР) Московске Патријаршије, протојереј Николај Балашов.

Храм Христа Спаситеља (Фото: РИА Новости/РПЦ)

„Руска православна црква поздравља одлуку Српске сестринске цркве да обнови канонско општење са Македонском православном црквом, Охридском архиепископијом“, рекао је Балашов, истичући да то представља „превазилажење полувековног црквеног раскола“.

Раније је Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве објавио саопштење о „Македонској Православној Цркви - Охридској Архиепископији“, у којем је признао канонски статус МПЦ и саопштио о поновном успостављању богослужбеног општења са њом. Истовремено, напомиње се да ће у дијалогу о будућем и коначном канонском статусу МПЦ руководство СПЦ деловати искључиво у складу са канонским и црквеним нормама и принципима „без геополитичког и црквенополитичког” приступа, преноси Спутњик.

СПЦ претходно није признала део који се од ње отцепио у Северној Македонији под називом „Македонска православна црква“, коју су као такву признале македонске власти и Васељенска патријаршија.

С тим у вези, секретар Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, протојереј Игор Јакимчук поручио је да Руска православна црква (РПЦ) признаје искључива канонска права Српске православне цркве (СПЦ) у Северној Македонији.

Више о овој теми прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА