Најновије

ВЛАДИМИР ПРЕБИРАЧЕВИЋ: Запад затвара очи пред украјинским злочинима

Резултат оваквих злочиначких акција Кијева била је смрт стотине цивила, укључујући децу.

Владимир Пребирачевић (Фото: Мајак)

Пише: Владимир Пребирачевић, директор Српско-руског центра '’Мајак'’

Оружане снаге Украјине и националистички батаљони врше својеверсни геноцид над цивилним становништвом Донбаса већ пуних осам година. Украјинске оружане формације редовно изводе артиљеријске и ракетно-бомбашке ударе тешким наоружањем. У то су укључене и  балистичке ракете Точка-У,  а сада и амерички ХИМАРСИ, које су добили од Сједињених Америчких Држава. У последњим данима ракетирана су густо насељена подручја Доњецке и Луганске Народне Републике, као и на територије Херсонске и Запорошке области које су ослободиле Оружане снаге Руске Федерције.

Важно је споменути и податак да се број напада на цивилно становништво вишеструко повећао са повећањем испоруке западног наоружања и друге војне опреме Украјини. Конкретно, након што су америчке хаубице М777 и МЛРС ХИМАРС ушле у службу Оружаних снага Украјине, на Доњецк и најближа насеља нанет је рекордан број удара у протеклих шест година.

Резултат оваквих злочиначких акција Кијева била је смрт стотине цивила, укључујући децу, масовно уништавање урбане инфраструктуре, школа, болница, вртића итд. Само у последњих месец дана Оружане снаге Украјине испалиле су преко 11.000 граната на насеља Луганске Народне Републике. До сада је погинуло 78 цивила, међу којима осморо деце, док је њих 115 теже повређено.

Укупно 150 деце су убиле оружане снаге кијевског режима у Доњецкој и Луганској Народној Републици од 2014. године, а око 40 њих од фебруара 2022. године.

У знак сећања на погинулу децу, у Доњецку је направљено спомен-обележје Алеја анђела на коме се стално повећава број сахрањивања које долази као последица ратних злочина званичног Кијева. Шеф ДНР, Денис Пушилин, потписао је указ којим је 27. јул проглашен Даном сећања на децу жртве рата у Донбасу.

Кијевски режим често проглашава децу Донбаса својим непријатељима. Тако је најмање 327 малолетника укључено у базу података украјинског сајта „Peacemaker“, који објављује спискове „сепаратиста, проруских активиста и „агента Кремља“, што њихове животе доводи у опасност. На том списку пронашла се и дванаестогодишња девојка из ЛНР, извесна Фаина Савенкова, која се обратила француском председнику Макрону због тренутне ситуације у Донбасу. Запад као да затвара очи пред страдањем деце и као да му ништа не значе сузе неутешних мајки и очева. Цивили, које украјинска војска у ратним подручјима држи као живи штит за „просвећени“ Запад , изгледа – не постоје.

О новом наоружању Војске Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српска аналитика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА