Најновије

РУСИЈА ПОНОВО РОЂЕНА СА ПУТИНОМ Његовој владавини прети само једна ствар, али...

Упркос спекулацијама западних медија и предвиђањима на почетку инвазије на Украјину, политику и поступке руског председника одобрава велики број грађана.

Владимир Путин. (Фото: pixabay. com)

Током раних фаза специјалне војне операције Владимира Путина у Украјини, западни медији су спекулисали да су му дани као руског лидера одбројани. Док су се Украјинци жестоко борили против руских снага, многи аналитичари су тврдили да ће санкције Запада ускоро бацити руску економију на колена.

Сматрало се да ће, погођени санкцијама, руски олигарси брзо Путину окренути леђа, а да ће шира руска популација такође брзо осетити економски бол И да ће почети да све теже прихвата све већи број жртава међу руским снагама у Украјини.

Међутим, овај сценарио се још није одиграо, а нема назнака да ће се одиграти у блиској будућности.

У ствари, руска истраживања јавног мњења показују пораст Путинове популарности након инвазије. Подршка рату није тако висока као укупна подршка Путину – али он и даље може да рачуна на већинску подршку за инвазију.

Поред тога, руска привреда је остала изненађујуће јака – уз значајну помоћ санкцијама које су имале за циљ да јој нашкоде. Ускраћујући се руске нафте и, у мањој мери, гаса, европске земље су допринеле расту цена нафте и гаса који су пунили руске џепове.

Западни коментатори такође сугеришу да се испод бројева анкета крије латентни отпор Путину који се није појавио из страха. У исто време, постоје аргументи да је руско становништво стално изложено прокремљовској пропаганди и да стога није у стању да доведе у питање статус кво, пишу хрватски медији.

Међутим, то не значи да Путин нема искрену подршку, наводи се даље у тексту и додаје да је већина руског становништва спремна да тихо пристане на Путинов режим.

Истовремено, неки од оних у вишим ешалонима руског друштва подржавају Путинову патриотску агенду. Многе руске патриоте верују да је Русија поново рођена са Путином.

После општег страдања деведесетих, то је на неки начин тачно јер је Путин тешких руку унео одређени степен реда у хаос, и многи Руси су то поздравили иако су демократски елементи Јељциновог режима нестали.

Либерализам западног стила није понудио већини Руса стил живота који су им обећали реформатори након пада Совјетског Савеза.

Чак и данас, докази сугеришу да многи Руси – укључујући и оне рођене након пада Совјетског Савеза – цене многе ствари из периода пре демократије и западног политичког либерализма. Релативна економска стабилност и ред обезбеђени под Путиновим режимом имају своју драж.

Западне санкције су несумњиво погодиле многе Русе. Међутим, неселективна и незванична природа западних санкција – и западно лицемерје у односима са Русијом – доприносе Путиновом наративу да Запад жели Русију у подређеном положају.

У недостатку очигледних алтернатива Путину, само његово здравље је вероватно најзначајнија потенцијална претња његовој владавини у овом тренутку, а недавне спекулације о лошем здрављу не изгледају засноване на значајним доказима.

Дакле, Путин ће бити ту још дуго, закључује се у тексту.

Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА