Најновије

ЕУ на јесен укида санкције Русији?

Европска унија би на јесен могла да преиспита своју санкциону политику, јер ц́е са почетком хладног времена у западној Европи реалност закуцати на свачија врата, изјавио је државни секретар за билатералне односе у мађарском Министарству спољних послова Тамаш Менцер.

Владимир Путин, ЕУ. (Фото: ria.ru/pixabay. com)

„Санкције су изазвале несташицу енергената и скок цена у Европи... Зато би требало преиспитати политику санкција, јер ако Брисел, Европска унија промени санкциону политику, несташица енергената и високе цене би ускоро могле да буду заустављене. Нисам оптимиста у томе, али се ревизија санкција може очекивати на јесен, када истекне полугодишњи рок“, рекао је он за телевизију „М1“.

Менцер није искључио могуц́ност да ц́е „више људи видети стварност“ због одлазец́ег лета.
„Када је напољу 30 степени, добро је причати о снабдевању гасом, али када наступе хладне недеље и месеци и морате да се грејете и управљате привредом, штитите радна места, стварност закуца на врата сваке земље Западне Европе“, истакао је Менцер.

Истовремено, он је уверио да ц́е гаса у Мађарској сигурно бити, складишта су попуњена 38 одсто у односу на потрошњу и постоје довољне резерве гаса за 81 зимски дан.

Одговарајуц́и на питање новинара о изјави немачке шефице дипломатије Аналене Бербок, која је обец́ала да ц́е бити уз Украјину „колико год буде потребно“, без обзира на мишљење немачких бирача, Менцер је напоменуо да је то унутрашња ствар Немачке и да нема право да то коментарише. Међутим, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, према речима државног секретара, „то никада не би рекао, никада не би рекао да га не занима шта мисле мађарски гласачи о изузетно важној одлуци“.

Претходно је мађарски премијер Виктор Орбан изјавио да је Русији уведено 11.000 санкција, али да су оне биле неуспешне, а инфлација и несташица енергената изазвана њима могу Европу да баце на колена. Према његовим речима, Европска унија треба да промени санкциону политику, јер ц́е у супротном ситуација бити тешка, Стари свет сам себи поскупљује живот и компликује ситуацију сопственој индустрији.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА