Најновије

ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ У РУСИЈИ: Путин присуствује прослави

Руски председник Владимир Путин отпутоваће у јануару у Санкт Петербург и Лењинградску област , где ће учествовати на манифестацијама посвећеним 80. годишњици пробијања блокаде руског града током Великог отаџбинског рата.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

18. јануара 1943. јединице Лењинградског фронта спојиле су се са јединицама Волховског фронта.

Истог дана, Црвена армија је потпуно вратила Шлиселбург и целу јужну обалу Ладошког језера под своју контролу.
У част овог догађаја, 18. јануара 2023. године биће упаљене бакље на стубовима Рострала, положено цвеће на Споменик херојским браниоцима Лењинграда и пуцање из топа са Наришкинског бастиона г. Петропавловска тврђава.

Комеморативни догађаји биће одржани и у музеју-резервату Пробојна опсада Лењинграда и у Државном меморијалном музеју одбране и опсаде.

- Он (Путин), као Лењинграђанин, као и сви ми, свето поштује ове датуме, а за нас је дан прекида блокаде Лењинграда дан који је наш град добио друго рођење - рекао је посланик Државне думе Виталиј Милонов .

Путин је прошлог новембра позвао владу да одговорно приступи организовању комеморативних догађаја посвећених 80. годишњици разбијања блокаде и потпуног ослобођења Лењинграда.

Шеф државе је подсетио да се 2023. године навршава 80 година од разбијања блокаде око неосвојеног града, а 2024. године навршава се 80 година од његовог потпуног ослобођења од блокаде.

Председник Русије је истакао да места на којима се сахрањују посмртни остаци жртава нацистичке Немачке "треба да буду обележена и негована на исти начин као и војне сахране" - пренела је Газета.

ОСТАЛИ СМО ДО ПОСЛЕДЊЕ КАПИ КРВИ Украјински војник снимио опроштајну поруку у Соледару: Збогом родбино, волим вас! (ВИДЕО)

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА