Најновије

БАЈДЕН ЋЕ ПОСЛАТИ СИГНАЛ ПУТИНУ ЗА НЕКОЛИКО ДАНА! Из Чешке поручују: Не подржавајте напад на Крим, то би био најгори сценарио!

Бајденов говор у Варшави биће за председника Руске Федерације. Ово је известио индијски телевизијски канал ЦНН-Невс18 на енглеском језику. Истоврмено, Петр Павел, победник чешких председничких избора 28. јануара 2023, поручује да би Запад требало да се уздржи од подршке операцији за заузимање Крима

Владимир Путин/Џо Бајден. (Фото: Правда)

Председник Сједињених Држава планира да посети Пољску од 20. до 22. фебруара. Тамо ће одржати билатерални састанак са пољским председником Анџејем Дудом, а сутрадан ће се састати са лидерима букурештанске деветке, у којој су Бугарска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија и Словачка.

Јасна порука за Москву, али...

Како пишу новинари ЦНН-Неwс, лако је предвидети шта ће рећи амерички председник.

- Бајден ће у свом говору захвалити НАТО-у и одати почаст украјинским снагама за њихову „храброст" у спречавању такозване руске инвазије - предвиђа индијски новински канал.

Према експертима из Индије, главна тема Бајденовог говора биће усредсређена на то како су Сједињене Државе „окупиле свет да подржи народ Украјине док брани своју слободу и демократију".

Међутим, према новинарима ЦНН-Невс18, амерички председник ће, обраћајући се савезницима из Варшаве, заправо „слати поруке" руском лидеру Владимиру Путину.

Вероватно на овај начин Џо Бајден сигнализира Москви да САД не намеравају да престану да подржавају Украјину и да ће наставити да улажу напоре за ескалацију сукоба.

Напад на Крим би био најгори сценарио

Истоврмено, Петр Павел, победник чешких председничких избора 28. јануара 2023, поручује да би Запад требало да се уздржи од подршке операцији за заузимање Крима од стране Украјине како би избегао „непожељне сценарије" у будућности.

Коментаришући могући исход рата након што је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба објавио да нема алтернативе повратку Крима и међународном кажњавању Русије, Павел је рекао следеће:

- Запад треба да се уздржи од подржавања овог или оног сценарија. Морамо да будемо пажљиви како би Украјина остварила одређене резултате. Можда ће у једном тренутку Украјина променити своју визију.

Према његовим речима, Запад треба да буде опрезан у настојању да победи Русију како би избегао нежељене сценарије пораза.

- Могуће је да ће то довести до колапса Русије... Ако се Русија распадне, онда ћемо можда имати више проблема, немамо са ким да преговарамо о разоружању - нагласио је он.

Из Кијева су више пута најављивали планове за покретање офанзивне операције на Криму.

Истовремено, саветник шефа канцеларије Владимира Зеленског Михаил Подољак рекао је да Кијев, пошто је договорио испоруку тенкова, преговара о испоруци ракета и авиона проширеног домета.

О почетку опкољавања Бахмута прочитајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА