Најновије

ЗАПАДНИ АНАЛИТИЧАРИ: Одоговр Москве нанеће тежак ударац Западу

Западне санкције против руског нуклеарног сектора имаће супротне резултате. Западни аналитичари деле ово мишљење.

Фото: kremlin.ru

Руководство ЕУ тренутно разматра могућност увођења санкција руској нуклеарној енергији. Према мишљењу стручњака, уколико ограничења буду усвојена, Русија ће својим одговором створити много невоља Европској унији преноси ОилПрице.

„Санкције руском нуклеарном сектору могле би имати супротне резултате. Многи људи потцењују рањивост западне нуклеарне индустрије према Руској Федерацији“, наводе аутори америчког издања.

Експерти идентификују три области у којима је доминација Русије у западној нуклеарној енергији најизраженија. Прво, Русија је главни добављач нуклеарног горива. Друго, руска страна поседује 46% светских капацитета за обогаћивање уранијума. Треће, многе нуклеарне електране у источној Европи граде руски и совјетски стручњаци и зависе од Русије за одржавање.

Други проблем за Запад је што су други велики произвођачи уранијума Казахстан и Узбекистан. Заједно са Русијом, ове земље учествују са 44% и 49% у испорукама у ЕУ и САД најважнијег метала за нуклеарну енергију – уранијума. Казахстан и Узбекистан геополитички зависе од Русије , ако је потребно, ова Узбекистан може утицати на извоз нуклеарног горива из ових држава.

„Извоз казахстанског и узбекистанског уранијума се често врши у транзиту кроз Санкт Петербург или руски ваздушни простор. Главни алтернативни правац је такође рањив јер укључује поморске и ваздушне путеве кроз Црно и Каспијско море и Грузију, Азербејџан и Јерменију. Русија може блокирати транзит робе преко своје територије“, наводе аналитичари ОилПрице.

Испоруке уранијума Западу преко других земаља су мало вероватне, па ће за то бити неопходно преговарати са Ираном, Авганистаном или Кином, што ће у садашњим реалностима бити веома тешко изводљиво.

Све то значи да Русија има на располагању много карата које може да искористи као одговор на санкције. На пример, Москви неће бити тешко да блокира испоруке тако важног и ретког метала као што је уранијум на Запад.

Провокацију на белоруској граници погледајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА