Најновије

"СТАБИЛОКРАТИЈА": Јеремић за француски "Le Mond" изнео оптужбе на рачун Вучића

Председник Народне странке Вук Јеремић истакао је у ауторском тексту за француски дневник „Монд“ да је Србија „лидер стабилократских тенденција“ на западном Балкану и да одговорност за то сноси председник државе Александар Вучић, који од сутра борави у званичној посети Француској.

Вук Јеремић (Фото: Јутјуб)

„Алтернатива стабилократији на западном Балкану је јасна – свесрдно ангажовање на изградњи истински демократских друштава предвођених одговорним властима, друштава која ће све више личити на европска и блиско сарађивати са ЕУ, независно од тога да ли ће, и када, проширење Уније поново постати актуелно“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да аутократске режиме у региону предводе реакционарни властодршци који тврде да обезбеђују стабилност, претварајући се да се залажу за процесе европских интеграција, док у стварности користе брутална средства за опстанак на власти, неспојива са поимањем модерне Европе.

Политиколози су такав начин владавине назвали „стабилократија“, а у њене најважније карактеристике спадају пропагирање партијског једноумља, ослоњеност на клептократске структуре, значајне изборне неправилности, чврста контрола медија, демонизација и клеветање политичких противника, навео је Јеремић.

Он је додао да стабилократију карактеришу и блиска сарадња са организованим криминалом, злоупотреба државног апарата у циљу стицања политичке користи, гушење основних грађанских права и слобода, деградација парламентарне дебате и фабриковање лажних криза, са намером да се ограничи владавина права и независност државних институција.

Јеремић је истакао да су погледи оних који се залажу за демократску будућност Србије данас усмерени ка Француској, као што и приличи пријатељству које сеже вековима уназад.

Председник Француске Емануел Макрон је у свом историјском обраћању Европском парламенту у Стразбуру саопштио да подржава повезивање Балкана са Европом, али је нагласио да ће даље проширење Уније бити могуће тек након окончања њених суштинских унутрашњих реформи, које би за резултат имале чвршћу интеграцију и боље функционисање, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да Макронова искреност завређује дубоко поштовање, јер одражава његову државничку бригу за будућност ЕУ, док се истовремено јасно ставља до знања да трансформација држава западног Балкана у уређена европска друштва остаје заједнички приоритет.

Тиме се одлучно баца рукавица у лице онима који би да регион претворе у тампон зону између ЕУ и Блиског истока, претварајући се да је све и даље у најбољем реду у нашем делу света, навео је Јеремић.

Он је закључио да би наставак таквог претварања био изузетно штетан, јер би неминовно продубио јаз између региона и ЕУ и дугорочно уназадио европску перспективу западнобалканских држава.

Прочитајте ОВДЕ какав је паклени одговор стигао Хрватима од Шешеља.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јеремић о оптужбама Вучића на његов рачун

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА