Најновије

ДИКТАТОР УЗАЛУД ПРЕТИ? Најављено потписивање Темељног уговора Црне Горе и СПЦ уздрмало премијеров кабинет

Прича о паду Владе Дритана Абазовића, која траје месецима, кулминира ових дана уочи најављеног потписивања Темељног уговора којим се утврђују односи између Српске православне цркве и државе Црне Горе.

Мило Ђукановић. (Фото: Јутјуб)

Осим двојице министара из редова Социјалдемократске партије - војног Рашка Коњевића и дипломатије Ранка Кривокапића, мањинска влада губи подршку и Демократске партије социјалиста, Либералне партије.

- Влада ће пасти уколико буде потписан Темељни уговор - поручио је шеф државе и лидер ДПС-а Мило Ђукановић.

Мањинску владу Дритана Абазовића чини коалиција "Црно на бијело", коју предводи његова странка - Грађански покрет УРА, док министри долазе из Социјалистичке народне партије, СДП и мањинских странака Албанаца, Бошњака и Хрвата. Влада има подршку 46 од 81 посланика, а клуб ДПС подржао је формирање без учешћа у њој. Саветник потпредседника Владе Владимира Јоковића (СНП), Владимир Павићевић, поручује да за пад Владе нема парламентарне већине и да је председник Црне Горе Мило Ђукановић у тој ситуацији узалуд претио.

- У Скупштини Црне Горе не постоји већина која би Владу рушила због потписивања Темељног уговора. Када је реч о ауторитету Мила Ђукановића у црногорској политици - њега више нема. Не слушају га ни његови у ДПС-у - оцењује Павићевић.

Члан Председништва ДПС Никола Ракочевић поручио је премијеру Дритану Абазовићу да га не уцењују конституенти Владе, нити они који су је предложили, већ следбеници руске агенде који су ван извршне власти, због којих намерава да потпише "неуставан антидржавни документ".

- Тај процес се мора довести до краја - одговорио је Абазовић на прозивке да ће потписати споразум са СПЦ. Демократе Алексе Бечића оцењују да Влада од дана конституисања па до данас није урадила готово ништа што би имало позитивне помаке за грађане.

- Уверени смо да ће Влада пасти, што ће значити повратак Црне Горе европском путу, повратак владавине права, одговорности, професионализма и радне етике у црногорске институције - поручиле су Демократе. Политички аналитичар Бошко Вукићевић сматра да потписивање Темељеног уговора са СПЦ представља темељ и за брзу обнову Његошеве капеле на Ловћену.

- У мисији одбране наше цркве остаје још један, свети задатак - повратак Његошеве капеле на Ловћен. Та мисија ће бити обављена у одговарајућем тренутку, као што је потврдио митрополит Јоаникије, и то баш у оном тренутку када ће такав гест опет бити у сврху народног уједињавања. Реализацију такве мисије дугујемо и нашем светом митрополиту Амфилохију. Даће Бог - каже Вукићевић.

Ускопартијски профил

Кабинет премијера одговорио је на правна мишљења која се баве анализом текста предлога Темељног уговора, уз подсећање да је регулисање односа између Црне Горе и СПЦ почело 2012.

- Током 10 година надлежни су одбијали да приступе окончању овог процеса, држећи ову тему која дели друштво отвореном, како би се у континуитету стварао ускопартијски политички профит. Затварањем овог формално маргиналног питања, које одређеним политичким структурама дуго служи као користан политички алат за дестабилизацију и поларизацију друштва, стварају се услови да питања која су од суштинског значаја за бољи живот грађана дођу у први план и да се фокус са подела пренесе на заједничке циљеве оличене у европском путу Црне Горе.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА