Најновије

ГЛУМИО ПРЕДСЕДНИКA, ПА СЕ И САМ НАШАО НА ЧЕЛУ ДРЖАВЕ: Зеленски ће Украјину окренути наглавачке, а хоће да седне за сто и са Путином! (ВИДЕО)

"Иако још нисам званично председник, као грађанин Украјине поручујем свим постсовјетским државама - Погледајте нас, све је могуће!", поручио је глумац Владимир Зеленски који је, судећи по прелиминарним резултатима, нови председник Украјине.

Зеленски (Фото: РИА)

Петар Порошенко, актуелни председник, признао је пораз, али је истакао да неће излазити из политике.

Како се глумац из популарне украјинске серије нашао на челу државе, многи су уверени да ће тиме државна политика попримити велики заокрет.

"Ја нисам политичар. Ја сам обичан човек који је дошао да сруши систем. Ја сам резултат ваших грешака и обећања", рекао је Зеленски.

Комичар и предузетник Владомир Зеленски, који је био фаворит свих кладионичара и анкета у Украјини, још на почетку кампање је говорио да је на висини задатка.

Шалећи се са новинарима након гласања у првом кругу, Зеленски је рекао да је у "оптимистичном“ расположењу и да је "гласао за веома достојног момка".

"Почиње нови живот, нормалан живот, живот без корупције и мита – живот у новој земљи, земљи наших снова“, рекао је Зеленски новинарима.

Политички нетестиран, али харизматичан, Зеленски је водио паметну кампању користећи друштвене мреже путем којих је искористио перцепцију јавности о недостижним политичарима старе гарде, а која га је довела до вођства у анкетама у распону од 3 до 15 бодова.

Постигао је славу захваљујући својој комичној емисији која се емитује на ТВ каналу, у власништву једног од најконтроверзнијих олигарха у земљи, Ихора Коломовског, који живи између Швајцарске и Израела, а био је и предмет бројних истраживања.

Критичари страхују да би човек који глуми случајног председника у хит ТВ серији која носи име његове странке "Слуге народа" могао бити дужан Комоловском који, према мишљењу неких, представља ону прљаву политику против које се Зеленски залагао током кампање.

По питању рата, Зеленски је рекао да би био вољан да седне и преговара са руским председником Владимиром Путином. Овај потез тешко ће бити добро прихваћен код већине Украјинаца који страхују од решења које би могло доћи на штету Украјине, али су га добро прихватиле емисије на руској државној телевизји.

Украјинци који страхују од бирања у председништво почетника који има мутне везе и отворен ум по питању Русије вероватно су одабрали Порошенка, међутим, изгледа да је тај воз прошао.

Осим тога, Зеленски је играо у десетинама филмова и серија од оснивања властите позоришне компаније - Студио Квартал 95 - 2003. године, а његова фирма годишње зарађује милионе долара.

Потиче из индустријског града Криви Риха који се налази на југу земље. Тамо је студирао право, али се на крају одлучио за глумачку каријеру.

Одустао је од политичких митинга, преусмеривши све своје напоре на друштвене мреже.

Има 3,6 милиона пратилаца на Инстаграму - много више од Порошенка, који има свега 255.000.

20-годишњи добровољци водили су му кампању постовима на Фејсбуку, Јутјубу и Инстаграму. Од гласача је тражио да дају свој допринос идејама за вођење будуће политике.

Критичари доводе у питање компетенције Зеленског за положај председника, истичући његов недостатак политичког искуства.

Зеленски након победе открио план за Донбас - почиње специјални рат. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА