Најновије

НАОРУЖАВАЈУ СЕ ЗБОГ РУСА? Зашто земља која није ратовала 200 година драстично повећава свој војни буџет?

Пре неколико недеља Шведска је обележила 205 година од потписивања последњег мировног споразума, што значи да скандинавска краљевина већ више од два века није била у рату. Иако је своје последње ратне ветеране сахранила још крајем 19. века, Шведска није занемарила своје оружане снаге.

Шведска војска (Фото: Јутјуб)

Последњих деценија додуше, издвајање за одбрану су у сталном опадању, али пре неколико дана влада левог центра, предвођена социјалдемократама, најавила је свеобухватно и повећано улагање у одбрану.

Неки политичари изјавили су да се ради о историјском повећању буџета за одбрану, а бројке указују да је заиста тако. Шведска је за своју одбрану пре 40 година издвајала 3,1 одсто БДП-а, да би прошле године бројка пала на један одсто. До 2025. године порашће на 1,5 одсто БДП-а.

Конкретни планови још нису изашли у јавност, али изгледно је да ће се улагати у све видове оружаних снага, а највише у копнену војску. Укупан број запослених у оружаним снагама, укључујући и цивиле, требало би са данашњих 60.000 до 2025. године да порасте на 90.000. Копнена војска би требало да оформи четири нове бригаде, а профитираће и остали. Медији нагађају да ће оружане снаге, осим набавке 60 нових "грипена Е", задржати и модернизовати 95 старијих модела "грипена C/D".

У плану је и модернизација две старе и изградња још две нове подморнице, обнова радарског система те модернизација пет корвета класе "Visbi".

Зашто је онда земља, која већ више од два века успева не само да одржи неутралност него да избегне војне ударе и грађанске ратове те политичко насиље унутар земље, одлучила тако нагло и значајно да повећа издатке за одбрану, односно за ионако добро обучене и модерно опремљене оружане снаге?

Шведска је у добрим односима са свим својим скандинавским и балтичким суседима. Одговор је у већ традиционалној забринутости, могло би се чак рећи и страху од моћне Русије која и поред свих западних напада не показује знаке слабљења.

Балтичко море је ''меки трбух'' Шведске те поприште десетина инцидената годишње у којима долази до блиских сусрета шведских и руских војних авиона и до појаве ''неидентификованих'' подморница у шведским територијалним водама.

У свету којим доминира трговински рат САД и Кине, Брегзит и поступни пад америчког интереса за улогу међународног полицајца, Шведска је проценила да није лоше ојачати оружане снаге. Упркос сталном залагању грађанских странака десног центра, Шведска и даље није чланица НАТО-а па са те стране начелно не може очекивати помоћ. А од свих земаља која имају излаз на Балтичко море, Шведска тренутно за одбрану издваја најмањи постотак БДП-а. Но, с обзиром на чланство у Европској унији, ипак није сасвим без савезника.

На трендове у шведској безбедносној политици указује и поновно увођење обавезног служења војног рока, који је укинут 2010 године. Иако је сваке године око 95.000 18-годишњака обавезно да се јави војним властима, заправо темељну обуку годишње прође тек њих 5.000, што је ипак довољно за редовну обнову оружаних снага и одржавање борбене готовости.

На крају, добро организоване и вођене државе попут Шведске неће се упуштати у креирање и јавно изношење стратешких планова ако немају јасну финансијску конструкцију. Будући да финансирање оружаних снага науштрб животног стандарда грађана не долази у обзир, влада је новац одлучила да потражи тамо где га има највише – у банкама.

Пред новинаре су изашли министар обране Петер Хултквист и министарка финанасија Магдалена Андерсон и најавили да ће најмање четвртину потребног новца намакнути новим порезом за банке.

Русија објавила тајна документа о почетку Другог светрког рата! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА