Најновије

МОЖДА СУ "НЕВИДЉИВИ" АЛИ ЧУЋЕ СЕ ДАЛЕКО: Ево какве ракете ће поседовати овај невероватни руски ловац!

Руска корпорација „Тактичко ракетно наоружање“ спрема готово 14 пројеката који се тичу развоја ваздухопловног убојног наоружања за „невидиљиви“ Су-57. Паралелно се ради на свим класама вођеног наоружања, од којих највећу пажњу привлаче ракете “ваздух-ваздух”. Ове ракете ће овом авиону омогућити остваривање тоталне доминације у ваздушном простору

Су-57 (Фото: РИА)

На крају Међународног авио-космичког сајма МАКС-2019 организован је брифинг, на коме се бројним новинарима обратио Борис Обносов. Овај човек је генерални директор корпорације „Тактичко ракетно наоружање“ или руска скр. – КТРВ. Он је шири аудиторијум упознао са радом ове корпорације.Током свог излагања је обратио пажњу на тренутне пројекте који се налазе у фази реализације, али и на перспективне планове. Пре свега је било речи о главним тенденцијама када је у питању даљи развој савременог оружја тактичке намене. Највише се говорило о опремању новог ловца Су-57.

Сви који се баве овим веома озбиљним, и са технолошке стране изузетно захтевним и сложеним послом, се труде да њихови коначни производи имају што већи домет, врхунске параметре прецизности и отпорности на противелектронско ометање, мале габарите, и што мању тежину. Овде треба узети у обзир и још један изузетно важан критеријум, а то је да коначни производ мора да задовољи оптимални однос између коначне цене и ефикасности. А када је КТРВ у питању ту је све у апсолутном реду.

Најважнији циљ проналажење оптималног односа између цене и ефикасности

Што се тиче цене наоружања ту су најскупље вођене ракете које се одликују изузетном прецизности свог дејства. Тако на пример, најновија модификације вођене противбродске ракете Х-35 која је тешка 600кг, кошта неколико десетина милиона рубљи. Једна ракета Х-35 је у стању да погоди и потопи брод депласмана 5,000 тона са вероватноћом од 0,7-0,8. Међутим, ако се лансирају две ракете овог типа, оне ће у готово апсолутном проценту да остваре овај задатак.

У овом случају се најбоље види однос „цена-ефикасност“. Две ракете које су плаћене неколико милиона америчких долара, могу да потопе савремени ратни брод који зна да кошта 1,5 милијарду долара. Штета која се том приликом непријатељу наноси је чак 500-700х већа од уложеног новца у две ракете Х-35.

Важно је нагласити да категорија бродова која по свом депласману не прелази 5000 тона се у огромном проценту (и до 80%) налази у ратним морнарицама широм света. На овај начин критеријум „цена-квалитет“ још више долази до изражаја.

Новинаре који су се окупили на брифингу, интересовало је шта ова корпорација ради када је у питању наоружавање новог руског ловца пете генерације Су-57. Посебно што је око ове теме у последње време било доста разних нагађања, противречности и сл.

Први човек КТРВ је рекао да је по овом питању све у најбољем реду. Корпорација је реализовала 14 у потпуности нових модела ваздухопловних бомби и ракета. Сви ови пројекти, или макар њихове велика већина, се у овом моменту налазе у завршној фази тестирања.

Међутим, о томе за сада није могуће детаљније говорити. Зашто? Па из простог разлога што се исти налазе у режиму строге војне тајне. Пре отприлике годину дана, Обносов је река, да реализација пројеката из сфере ракетног наоружања за нови руски ловац иде својим утабаним током. Овим поводом се огласио и руски вице-премијер Јуриј Борисов. Он је недавно рекао да је са пројектима развоја нових типова ракета које ће се качити у унутрашње боксове ловца Су-57, све у најбољем могућем реду.

Пројекти који ће ући у наоружање новог руског вишенаменског ловца

Ту пре свега треба ставити противбродску ракета Х-35УЗа ову ракету је и први човек КТРВ рекао да ће бити саставни део арсенала „невидљиве“ 57-ице. Истина, ова ракета није нешто потруно ново. Она представља дубоку модернизацију постојећих ракета које се налазе у оперативном наоружању руског ратног ваздухопловства. Међутим, конструкторима је пошло за руком да за чак 2х увећају њен ефективни домет који сада износи 260км.  Истворемено они су успели да смање њене габарите и масу бојеве главе. Побољшан је и домет самоновађене радарске главе која наводи ракету у завршном делу њене путање. Њена радарска глава сада може да препозна свој циљ на даљини и до 50км. У целини гледано ради се о потпуно новом оружју у односу на свог претходника.

Један од најважнијих атрибута ове ракете је њена изузетно ниска путања лета. Ова ракета буквално „пролеће“ кроз таласе јер лети на свега три метра висине изнад површине мора. Маса парчадно-разорне бојеве главе пробојног типа достиже 145кг. Њена експлозија приликом продирања у труп брода може да уништи пловило чији депласман достиже 5,000 тона.

Још једна ракета која ће се сигурно наћи у арсеналу вишенаменског ловца Су-57 је модел Х-59МК2. Ради се о ракети класе „ваздух-земља“ и спада у оружје средњег домета. У потпуности је направљена по методологији тзв „стелт“ технологије. Дакле, када говоримо о овој ракети треба нагласити да је изузетно компликована њена радарска детекција.Пројектовани домет достиже 500 км, а карактерише је изузетно висока прецизност дејства. Наиме, ова ракета ће на максималном домету имати одступање свега 3-5 метара од циља.

Ракета класе ваздух-земља Х-59МК2, у ствари представља радикално модернизовану концепцију противбродске ракете Х-59МК „Овод-МК“. Ова ракета је намењена за уништавање непокретних копнених циљева, као што су већи објекти и инфраструкура непријатеља. Опремљена је различитим типовима система са управљање, као што је инерцијални систем навођења са којим је интегрисан опто-електронски блок и систем сателитске навигације ГЛОНАСС. Код ње је у потпуности примењен принцип „испали и заборави“. Приликом свог крстарења, ракета користи изузетно низак профил лета.Поред пробојно-рушеће бојеве главе Х-59МК2 може да буде опремљена и касетном бојевом главом. Она се примњеује за уништавање већих скупина непријатељске живе силе и оклопне технике.

Планови корпорације ракета класе „ваздух-ваздух“

Ловачки авиони пете генерације Су-57 ће у свом наоружању класе ваздух-ваздух имати нову ракету ознаке Р-37М (РВВ-БД). Ова ракета по данашњим стандардима спада у оружје екстремно великог домета. Р-37М је дугачка 4,06 метара и тешка више од пола тоне. Максимални домет ракете је 300+км (експортна модификација до 200км), док се зона уништења по висини налази у простору од 0,015-25,000 метара. Она на својој путањи остварује брзину која је 6х већа од брзине звука. Карактерише је и изузетно снажна парчадно-разорна бојева глава која потенцијалном циљу не оставља никакву шансу за преживљавање. У завршном делу своје путање на циљ се наводи помоћи активне радарске главе за самонавођење. Она има способност захвата циља на даљини 40-50км (систем испали и заборави).

Р-37М је ракета великог домета која дефинитивно спада у најбрже пројектиле таквог типа у свету, јер ће моћи да оствари хиперзвучну брзину лета (6 маха). Она је способна да уништи огроман дијапазон различитих ваздушних циљева као што су ловачки авиони, јуришни авиони, бомбардери, крстареће ракете и хеликоптери, у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), и без обзира на обим и интензитет електронског ометања од стране непријатеља. Поред Су-57 ове ракете ће моћи да носе и ловачки авиони 4 и 4++ генерације као што су пре свега МиГ-31, али и Су-27 и Су-35.

Даље, ту се налази и ракета средњег домета која носи ознаку К-77М. Овде се највероватније ради о дубокој модернизацији ракете РВВ-АЕ. Цео пројекат носи име „Изделие 180“. Процене су да ће ова ракета бити један од најбољих производа руске конструкторске мисли када је у питању ракетна технологија. К-77М ће омогућавати обарање високоманевришућих циљева на даљинама и до 180км, а погониће је набојно млазни мотор.

У домаћим медијима сматрају да ова ракета има потенцијал да руском ратном ваздухопловсту обезбеди тоталну ваздушну доминацију, јер њене летно-техничке и тактичке карактеристике неће имати премца у односу на своју конкуренцију.

Што се тиче ракета кратког домета класе „ваздух-ваздух“ Руси раде на дубокој модернизацији ракете Р-73 (РВВ МД) која ће као и у претходним случајевима бити потпуно ново оружје у односу на своје претходнике. У односу на амерички налог AIM-9X Sidewinder, руску РВВ МД ће красити већа маневарбилност које ће достизати оптерећење и до 40 G. Ово ће бити постигнуто не само на уштрб аеродинамичке савршености ракете, него и интеграције додатних гасодинамичких млазница које ће омогућити „оштро“ скретање ракете при великим брзинама лета.

Овде је важно напоментути да руске конструкторе чега озбиљан рад на усавршавању самоновеђене бојеве главе која ће управљати овом ракетом. Американци у овом часу имају веома квалитетно решење које је базирано на матрици 128х128 која се састоји од великог броја инфрацрвених фотопријемника. Наиме, овако конципирана бојева глава је веома отпорна на ометање од стране непријатеља. Остаје нада да ће инжењери КТРВ успети да изађу са сличним или чак још бољим решењем у односу на Американце.

Хиперзвучна ракета „Кинжал“ ће такође бити у наоружању Су-57

У арсеналу ловца пете генерације Су-57 се може наћи и перспективна противрадарска ракета Х-58УШКЭ (ТП), која није намењена искључиво за уништавање радарских капацитета, него се може употребити и против земаљских циљева који не емитују радио-таласе. Ту се налази и универзална суперсонична ракета кратког домета Х-38М, која се може применити против циљева различитог типа (земаљски, поморски, ваздушни).

Х-38М је у односу на базичну верзију Х-38 претрпела бројна техничка унапређења. Посебно је унапређен погонски блок ракете тј. ракетни мотор који је практично 2 х увећао њен оперативни домет који сада уместо 40км достиже целих 70км. Урађене су и техничке корекције у изгледу ракете које се тичу додавања фиксираних закрилаца, као и смањења њених укупних габарита.

Извесно је и да ће нови руски ловац бити оспобољен да употребљава и хиперзвучну ракету великог домета класе „ваздух-море/ваздух-земља“ – „Кинжал“. Он ће поред специјално модернизованог ловца-пресретача МиГ-31К бити још једна платформа која ће у свом наоружању имати ове ракете.

Узнемирујући снимак како Курди ликвидирају Турке, можете погледати ОВДЕ.

Извор: bog-rata. com

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА