Најновије

СВЕТ У ШОКУ! УДРУЖИЛИ СЕ РУСКИ И АМЕРИЧКИ НАУЧНИЦИ: Праве моћно оружје против заједничког непријатеља! (ВИДЕО)

Научници Самарског националног истраживачког института “Корољов” с колегама из оделења Физикалног института “Лебедев” Руске академије наука и научницима са универзитета Емори (САД) направили су ласерски уређај новог типа на чијој бази ће касније моћи правити ласери за заштиту Земље од астероида.

Илустрација (Фото: pixabay)

“На бази сличних ласерских уређаја у будућности ће бити омогућено стварање глобалних система заштите од астероида, као и компактних и моћних извора кохерентног зрачења које може бити примењено у индустрији”, преноси РИА Новости саопштење Самарског универзитета.

Универзитет је такође изјавио како је ласер заснован на концепту коју је предложио Мајкл Хејвен, професор хемије на свеучилишту Емори.

У уређају за пуњење примјењује се сноп диодних ласера, а у комори за пражњење се атоми инертних гасова претварају у метастабилно стање у плазми коју ствара електрично пражњење под притиском сличним атмосферском. У сличној гасовитој средини формира се далеко моћнији и квалитетнији сноп него у полупроводмничким ласерима.

“Предложени спој технологија пружа могућност стварања компактног ласера који може емитовати непрекидно зрачење снаге неколико мегавата. Осим тога, активна средина таквог ласера садржи само инертне плинове, што битно поједностављује техничку реализацију и омогућава стварање кемијски инертне варијанте ласерског уређаја, за разлику од ласера на парама алкалних метала”, објаснио је Хејвен.

Како је рекао Павел Михејев, водећи сарадник лабораторија “Физика и кемија изгарања” Самарског универзитета, научници ће користити уређај за проналажење оптималног начина добијања метастабилних атома инертних плинова и ефикасног режима генерирања ласерског снопа.

“Сада, када смо направили уређај, експериментално ћемо проучавати физикалне принципе стварања таквог системе, тј. испитаћемо како треба вршити оптичко пуњење, како снага пуњења утиче на концентрацију метастабилних атома аргона и како концентрација метастабилних атома инертних гасова зависи притиску смесе”, истакао је он.

По Михејевљевим ријечима, ласерски сноп оваквог типа се готово не апсорбује у атмосфери, тако да се може користити за комуникацију на великим удаљеностима или за пренос енергије.

С друге стране, начелник оделења за физику и еволуцију звезда Института астрономије Руске академије наука, Дмитриј Вибе изјавио је да ће велики астероид који се приближава Земљи бити на “огромној удаљености”.

“Он ће се приближити на огромној удаљености. Сваки астероид утиче на Земљу само ако падне на њу. На тако великој удаљености неће бити никаквог утицаја”, преноси РТ његове речи.

Вибе сматра да је у питању уобичајена појава, као што су уобичајене и величине небеског тела, које је према проценама широко 190 и дугачко 430 метара.

Подсећамо да је у фебруару 2018. године група научника с Московског физичко-техничког свеучилишта (МФТИ), Института за свемирска истраживања Руске академије знаности и два института државне корпорације “Росатом” израчунала помоћу ласерске симулације како се нуклеарним експлозијама могу уништавати опасни астероиди, јавља РБТХ.

Захарова открила детаље драме која се одвијала на путу из Москве у Њујорк! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Dnevno.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА