Најновије

"ДОУШНИК УДБЕ" Спрема се да седне у столицу Харадинаја, Милошевић га је отерао у пожаревачки затвор, а у Југославији је проглашен...

Аљбин Курти, лидер Самоопредељања које је јуче покупило највећи број гласова на Косову, добро је познат српској јавности још из времена Југославије!

Курти (Фото: Јутјуб)

Аљбин је рођен 1975. године у Приштини, али је његова породица пореклом из Улциња у Црној Гори. Куртијев отац преселио се на Косово и Метохију у потрази за послом.

Човек који ће највероватније заменити Рамуша Харадинаја у фотељи премијера такозваног Косова постао је политички активан још као младић. Ухапшен је у априлу 1999. године, током НАТО агресије на Југославију. Касније исте године оптужен је за угрожавање територијалног интегритета Југославије и завере да изврши непријатељске активности повезане са тероризмом.

Међутим, током суђења је одбио да призна легитимитет суда.

- Ово суђење служи дневној политици Слободана Милошевића, који је окупирао Косово - рекао је тада Курти, Албанац црногорског порекла.

Када је осуђен наставио је са провокацијама, рекавши да "није битно да ли ме осудите и на колико. Све што сам рекао и урадио учионио сам добровољно и са поносом. Поносан сам на ово и да могу све бих поновио".

Иако је пресудом осуђен на максималну казну затвором од 20 године, иза решетака се није дуго задржао. Под великим притиском Запада пуштен је 2001. године.

Одмах је почео са политичким активностима али изван партија, а био је велики противник међународне мисије УНМИК и корупције. Организовао је протесте због несталих током рата. Дипломирао је 2003. године Раунарске и телекомуникационе технологије на Универзитету у Приштини.

Њеогови активисти су 2005. године на зиду зграде УНМИК-а написали слоган "Нема преговора - самоопредељење". Полиција је уз помоћ снага УН ухапсила на стотине активиста који су и осуђени. Покрет Самоопредељење захтевао је тада расписивање референдума о статусу Косова, тврдећи да "само са референдумом и применом међународног права на самоопредељење могу да остваре демократско решење за Косово уместо што преговарају што компромитује слободу".

Курти је поново ухапшен 2007. године, када су румунски припадници УН убили двојицу а ранили 80 ненаоружаних демонстраната, након чега је остао у кућном притвору.

Пажњу је привукао и 2010. године када је појавио у документарном филму "Моја крв мој компромис" где је описивао догађаје који су довели до самопроглашавања независноти Косова. Протесте је поново организовао 2012. године, а полиција којом су командовали Хашим Тачи и Бајрим Реџепи поново је применила силу.

Аљбин Курти је иначе велики заговорник уједињења Албаније и Косова кроз референдум.

Сузавац у парламенту

Заступници Самоопредјељења славу су стекли бацањем сузавца у парламенту током заседања, када им се ток расправе или гласања не би свидео.

Био је и сарадник Адема Демаћија, мада га на Косову неки сумњиче да је поклекао у пожаревачком затвору и постао, просто речено, "доушник Удбе".

Русија има више тенкова него све државе НАТО заједно, од бројке ће вам се завртети у глави. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА