Најновије

БРИТАНСКИ УНИВЕРЗИЕТИ ФИНАНСИРАЛИ ЗЛОЧИНЕ У ИЗРАЕЛУ? Испливали шокантни подаци!

Британски универзитети уложили су готово 600 милиона долара у компаније које су учествовале у израелским злочинима против Палестинаца, открива извештај објављен на британском веб порталу Middle East Eye (МЕЕ).

Напади на Газу (Фото: Јутјуб)

Више од 100 британских универзитета има 454 милиона британских фунти улагања у компаније које су учествовале у израелском кршењу међународног права, показало је вишегодишње истраживање Кампање солидарности с Палестином (ПСЦ).

У извештају се истиче да је објављивање ових података разљутило активисте који изражавају солидарност с Палестинцима.

ПСЦ је крајем прошле године открио јавно доступну базу података која садржи 117 од 151 универзитета у Великој Британији с улагањима у компаније за које ова група сматра да су учествовале у израелским ратним злочинима над Палестинцима.

ПСЦ вјерује да ове компаније помажу у одржавању система институционализоване расне дискриминације у Израелу, што сеже до злочина апартхејда... (кроз) оружје, технологију и друге облике подршке коју добија од компанија широм света.

У извештају се наводи да је кампања почела када је Худа Амори, предводница кампање, представила огранак пропалестинског покрета БДС (Boycott, Divestment, Sanctions / Бојкот, неинвестирање, санкције) на Универзитету у Манчестеру током својих студентских дана.

Портал МЕЕ додаје да је Худа у то време сумњала да су многи универзитети, као и онај на којем је студирала, умешани у такве праксе, што ју је потакнуло да почне прикупљати податке за базу података ПСЦ-а .

- Била сам бесна због тога, као и други студенти, посебно палестински студенти, који морају плаћати школарине институцијама које улажу у компаније које омогућују ова кршења права - казала је Амори.

ПСЦ напомиње да универзитети у Великој Британији улажу у низ компанија које снабдевају израелску војску оружјем и помажу изградњи израелских илегалних насеља на окупираној Западној обали.

Зариф жестоко запретио Европи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: balkans.aljazeera.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА