Најновије

САН ТЕНКИСТА И НОЋНА МОРА ЗА НАТО: Мистериозни руски пројекат "Црни орао" престравио Запад (ФОТО/ВИДЕО)

Амерички медији су руски тенк Т-95 назвали „ноћном мором“ за НАТО. Очигледно је да и сама помисао на серијску производњу тенкова из доба Совјетског савеза уплашили Американце.

Руски тенкови (Фото: mil.ru)

Руски главни борбени тенк Т-95, чији је развој почео непосредно пре распада СССР-а, био је „сан тенкиста“, али би могао постати „ноћна мора“ за НАТО, наводи амерички часопис „Нешенал интерест“.

Реч је о протипу тенка Т-95 (Објекат 195), развијаног пред сам крај Хладног рата, од кога је Русија ипак одустала и то у корист савременијег тенка Т-14 „Армата“.

И стари совјетски не заостаје за новим, руским

 „Добар или не обично то не одређују људи из медија, него специјална комисија Министарства одбране. Они говоре о томе да би тај тенк да је произведен постао ноћна мора за НАТО, али треба имати у виду да и савремени руски тенкови Т-72 и Т-90 последње модификације представљају исто такву претњу. У вештим рукама тенк је силно, опасно оружје. Просто треба погледати како су се тенкови у последње време употребљавали у сукобима на Блиском Истоку. Сиријски тенкисти су се показали прилично добро, а ратовали су углавном на руским тенковима Т-72 и Т-64. Такође, треба видети и како су ратовали Саудијци на савременим америчким тенковима „Абрамс“. Одмах се види разлика, њих нису спасили ни оклоп, ни електроника“, рекао је за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков.

Совјетски „супертенк“ бољи од савремених НАТО тенкова

Да се прототип совјетског „супертенка“ Т-95 данас уврсти у састав наоружања, превазилазио би по својим перформансама савремене НАТО тенкове, закључује „Нешенал интерест“.

Аутор текста описује совјетски тенк као веома покретан, са добром оклопном заштитом и са „одличном ватреном моћи“. Како наводи, овај тенк је требало да буде опремљен топовима калибра 152 милиметара који би надмашио све аналоге, укључујући и западне, опремљене топовима калибра 120 милиметара.

Иако не постоје информације о оклопној заштити борбеног тенка највероватније би Т-95 био опремљен системом активне заштите, као и системом динамичке заштите, напомиње амерички новинар.

Упркос чињеници да је тенк остао као пројекат, неке карактеристике његове конструкције узете су у обзир приликом израде тенка Т-14 „Армата“ , пише аутор чланка.

„Армата“ потенцијално најопаснији тенк

Руски експерти напомињу да су моћ и снага тенка Т-95 неоспорни, али истичу да је Т-14 „Армата“ направио огроман технолошки скок. Истовремено, многи западни медији најсавремнији руски борбени тенк оцењују као „потенцијално најопаснији тенк на свету“, а „Армата“ је такође прозвана највећим пробојем у конструкцији тенкова у последњих 50 година.

„Армата” је први тенк на свету који према конструкторској замисли реализује концепт „мрежноцентричног ратовања”.

Не трошите респираторе на људе с посебним потребама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА