Најновије

РУСКИ ОКЛОПНИК СЕЈЕ СТРАХ: Ратни експеримент који леди крв у жилама!(ВИДЕО)

Руске стратешке ракетне снаге до краја ове године биће наоружане са још пет борбених оклопих возила "Тајфун-М" док ће још неколико примерака добити 2021. године.

Тајфун-М (Фото: Јутјуб)

Главна намена возила је заштита мобилних ракетних система и објеката стратешке намене, а према речима војних стручњака - овакве машине поседује само Русија. У последњих пет година војска је добила више од 30 возила "Тајфун-М".

"Тајфун-М" је јединствено борбено возило конфигурације осам пута осам и специјално намењено за потребе руских Стратешких снага. Возило је направљено на бази армијског оклопног возила БТР-82 које је стекло велику популарност у војсци захваљујући великој поузданости.

Карактеристике борбеног возила

Тежина возила износи 14,5 тона, дуго је 7,65 метара, а широко 3,6 метара. Висина борбене машине је 4,4 метра. "Тајфун-М" опремљен је мотором "камаз-740" од 300 коњских снага. Возило се може кретати путем брзином до 80 километара на час, а на води до девет километара на час. Посаду чине три особе, а унутра може бити смештено шест падобранаца.

"Тајфун-М" предвиђен је за радарско и оптичко извиђање, укључујуц́и и инфрацрвени домет, као и за борбу против диверзантским и обавештајним противничким групама, које нападају на покретне и стациониране објекте Стратешких снага.

Возило се користи и за чување мобилних ракетих система стратешке намене РС-24  "Јарс" током борбеног дежурства. Током војних вежби, стратешке снаге редовно увежбавају напад једног од могућих противника - диверзантских и обавештајних противничких група, чији су задаци да нанесу штети ракетом нуклеарном потенцијалу Русије.

Опрема и наоружање

Специфичост возила је у томе што је опремљено извиђачком опремом, која омогућава да региструје оклопна возила противника на даљини од 10 километара, а диверзанте на удаљености до пет километара.

У састав опреме борбеног возила улазе радари, радио-станице, систем сателитске навигације, термографска камера, средства за уништавање радио-контролисаних експлозивних направа, систем ехолокације. Таква опрема омогућава посади да се креће по терену у различитим климатским условима и у свако доба дана.

"Тајфун-М" опремљен је и беспилотним системом кратког домета за ваздушно извиђање "Елеро-3СВ", који омогућава да се противник открије на већим даљинама.

Главно оружје "Тајфуна-М" је модул на даљинско управљање 6С21. Укључује митраљез калибра 7,62 милиметра или 12,7 милиметара и нишан са ласерским даљиномером, који омогућава уочавање објеката на даљини до пет километара, високопрецизно дигитално нишањење и слање видео-информација о циљу команди.

- У свету не постоје пандани возилу "Тајфун-М", оваква борбена машина постоји само у Русији. Добили смо поуздано возило са добрим карактеристима -  тврди војни експерт Сергеј Суворов.

Како српски Ми-35М делује у ноћним условима сазнајте ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА