Најновије

ЖЕСТОКА ПРОВОКАЦИЈА СА ЗАПАДА: "За разлику од агресивне Русије, НАТО и ЕУ желе слободну и мирну Европу!"

Данас је важније него икад да врата НАТО-а буду отворена за нове чланице, јер Европа постаје такмичарско поље великих сила – „док Русија и Кина упорно покушавају да изазову нестабилност у Европи, НАТО и ЕУ нуде перспективу слободне и мирне Европе“, изјавио је бивши амерички војни аташе у Пољској Реј Вујчик.

Руски брод (Фото: Tass)

– Веома је добро што се Северна Македонија придружила Алијанси. То је изузетно важан сигнал савезницима НАТО-а, а посебно Русији – рекао је Реј Вујчик, бивши амерички војни аташе и директор Центра за анализу европске политике у Варшави у интервјуу за „Полское радио“.

Према његовим речима, Северна Македонија је уложила све напоре да се придружи НАТО-у, и данас, као једна од чланица, доприноси побољшању безбедности и стабилности на Западном Балкану.

Амерички стручњак истиче да је придруживањем Северне Македоније, Алијанса послала Русији јасну поруку.

– НАТО извршава своје обавезе. НАТО се не повлачи када му прете. Врата у НАТО остају широко отворена и постоји пут који води ка Алијанси – изјавио је Вујчик.

Како каже, то је добра вест за друге земље, које теже да ступе у НАТО, као што су Грузија и Украјина, а да би тако требало бити и када је реч о земљама Западног Балкана.

Вујчик истиче да би Алијанса требало да предложи Грузији план за чланство, јер је та земља „спремна да уђе у НАТО“. Када је реч о Украјини, земља и савезници треба тесно да сарађују како би приближили Украјину чланству.

Како каже, данас треба деловати тако да врата Алијансе остану отворена за друге земље, које желе да се придруже НАТО-у.

– Данас је то важније него икад, јер Европа постаје сфера конкуренције великих сила, а Русија и Кина агресивно покушавају да изврше утицај, форсирају одређене кораке, а такође изазивају несигурност и нестабилност у Европи, док трансатлантска заједница НАТО-а и ЕУ предлаже потпуно другачију перспективу – недељиву, слободну и мирну Европу – закључио је амерички војни аташе.

Банкротирала једна од највећих гасних компанија у САД Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА