Најновије

КО ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПОБЕДИО МИЛА? Овако ће ЦГ даље функционисати

Здравко Кривокапић, професор Машинског факултета у Подгорици, који је предводио победничку опозициону коалицију "За будућност Црне Горе" на парламентарним изборима, за себе каже да није политичар, али је његово обраћање грађанима, синоћ, у Изборном штабу, на многе оставило јак утисак, због пружања руке помирења противницима и поруке да реваншизма неће бити ни према коме.

Здравко Кривокапић (Фото: Јутјуб)

Када се у штабу у једном тренутку заорило "Мило лопове", Кривокапић је реаговао:

"Немојте то, молим вас, у мом присуству", што је поздрављено аплаузом.

Кривокапић се на политичкој сцени Црне Горе појавио недавно као један од оснивача НВО "Не дамо Црну Гору", која се сматра блиском Митрополији црногорско-приморској, а која је у кратком року организовала низ јавних трибина, на којима су учествовали епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић…

У јавним иступима понављао је да у Црној Гори, вероватно, ништа није случајно, али и да би Закон о слободи вероисповести требало да буде повучен.

Говорио је и да промену власти не жели лично, већ да то желе грађани, који тридесет година живе по принципу "завади, па владај".

Од очетка је сматрао да је природно да три опозиционе коалиције "За будућност Црне Горе", Демократе и УРА треба да формирају владу за, како је говорио, будућност и спас Црне Горе.

Народну коалицију "За будућност Црне Горе" иначе чине Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Народни покрет, Права Црна Гора и нестраначке личности.

Сматра да су главни окидач за рушење актуелне владе литије.

"Литије су Истина. Истина је ослободила народ. Ослобођен народ је достојанственом крстом ходом у величанственој тишини слао јадну поруку Не дамо светиње, доста нам је лажи и подвала", говорио је Кривокапић.

Иначе, Кривокапић је професор Машинског факултета у Подгорици и један од 57 универзитетских професора који су се прикључили литијама.

С првим појављивањем је поручио да се Закон о слободи вероисповести не може поправити, већ да се може само повући.

"Из дана у дан смо све бројнији и иза учесника литија стоји амбасада Исуса Христа, а не америчка ни руска, нарочито не српска амбасада" говорио је Кривокапић.

Иначе, према последњим истраживања уочи јучерашњих избора у Црној Гори, Кривокапић је најпопуларнија јавна личност.

Своје појављивање у политици објашњава речима да је све почело од одбране Закона за слободу вероисповести, који је покренуо читав црногорски народ.

"Осећајући као обавезу према својим прецима укључио сам се у те активности и био један од организатора професора који су дигли глас у одбрани светиња. Тако се десио мој улазак у политику, без неке намере или некаквог пројектовања са стране. Код нас мало шта може тако да се деси, али ово је баш било тако", говорио је Кривокапић.

Рођен је у Никшићу септембра 1958. године. Дипломирао је 1981. године на Машинском факултету Универзитета Црне Горе, смер Производно машинство, као први дипломац генерације.

На постдипломске студије уписао се 1983. године на Машинском факултету у Београду.

Најбољи модел - експертска Влада Црне Горе

Кривокапић је рекао јутрос да је у овом моменту, "како је у питању интерес народа, а не било ког појединца", најбољи модел формирање експертске владе Црне Горе.

"Овде нема простора за велику трговину, већ простор за велики рад, за велики препород који треба направити. То тешко могу политичари, то је најбоље да ради експертска влада са најбољим људима који су се чак пријављивали из иностранства, млади и перспективни и да Црна Гора преброди све тешкоће са којима се суочава", истакао је Кривокапић за телевизију Прва, а упитан да ли ће такву владу он водити - навео је да је то најмање значајно.

"Значајно је да формирамо јаку, експертску владу. Ја ћу договор поштовати без обзира какав буде, спреман сам да сносим терет одговорности за све ово, и даље ако треба... Да се почне да се прави систем, имамо обавезу према свим грађанима без обзира за кога су гласали", додао је он.

С обзиром да резултати нису коначни, него прелиминарни, Кривокапић уверава да ће стање остати исто, тј. да ће опозиција имати већину те да се "померања" ка односу снага 42-39 у корист опозиције у посланичким мандатима (наспрам садашњих 41-40).

Тврди да су постојале неправилности и да на многим местима ДПС није потписивао записник, управо тамо где, како је навео, већину чине три опозиционе коалиције.

"Најважније је да је народ победио и одржао достојанство, спокој и да се није десио ниједан инцидент осим оног у Никшићу где је момак налетео на групу која је славила победу опозиције. Није тренутак да се сукобљавамо већ, напротив, да то буде помирење које ће прихватити сви грађани и градити бољу будућност свих грађана Црне Горе без обзира на веру, нацију или било који исказ њиховог мишљења", напоменуо је Кривокапић.

На констатацију да је "јабука раздора" између већине грађана Црне Горе и власти било признање независног Косова, упитан о евентуалном повлачењу признања, Кривокапић је казао да је "народ јасно рекао, али да власт не слуша увек народ".

"Не могу да одговорим тачно на то питање али засигурно знам да ће Србија врло рационално и мудро решити тај проблем. Ми ћемо посматрати и предлагати оно што је најбоље, што се тиче живота наших грађана на Косову, да он буде достојанствен, да наше светиње на Косову буду сачуване и да створимо претпоставке да се све дешава у атмосфери поштовања јер без тога нигде није лако живети", навео је он.

У приоритетне активности будућег рада нове Владе Црне Горе назначио је обрачун са криминалом и корупцијом, смањење броја незапослених, као и смањење, како је казао, израженог социјалног јаза.

Од противника, каже, није добио позив "јер га је и тешко очекивати", и додаје да га још није добио ни од међународне заједнице.

"Али, поуздано знам да она помно прати дешавања овде", закључио је Кривокапић.

А шта је изјавио човек који је споља срушио Ђукановића, можете сазнати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кривокапић у Кучима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА