Најновије

АМЕРИКА ПРЕСКАЧЕ ЕВРОПУ У РЕШАВАЊУ ПИТАЊА КОСОВА! Лајчак: ЕУ није консултована о састанку у Вашингтону! Динамизоваћемо дијалог!

Процес дијалога између Србије и окупиране српске покрајине биће динамизован, изјавио је специјални изасланик ЕУ за дијалог две стране Мирослав Лајчак, наводећи да ће се партнери ЕУ у Бриселу састајати неколико пута месечно како би се што је пре могуће постигло свеобухватно решење.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак (Фото: Јутјуб)

Мирослав Лајчак је рекао да је о будућој динамици процеса већ обавестио председника Србије Александра Вучића и такозваног премијера Авдулаха Хотија.

– Треба да се спреме да више времена проводе у Бриселу јер је то процес. Нормализација односа није чин, него процес – рекао је Лајчак на панелу на 15. Бледском стратешком форуму.

Он је подвукао да не постоји рок за постизање свеобухватног решења, али је навео да нема ни потребе за одуговлачењем тог процеса.

– Ако одредите рок, онда сте пред себе већ ставили нешто што би могло да утиче на наш рад. Нема разлога да одуговлачимо, али морамо да дамо онолико времена колико је потребно за тај процес – навео је Лајчак.

ЕУ није консултована о састанку у Вашингтону

Подсетио је да су до сада одржана два састанка лидера две стране, један виртуелан и један физички, као и три састанка на експертском нивоу и најавио да ће наредних дана бити одржан по још један такав састанак.

На питање шта очекује од састанка у Вашингтону и да ли је ЕУ била обавештена да ће бити одржан, Лајчак је рекао да ЕУ није консултована о датуму и циљу одржавања састанка.

– Обавештени смо тек након што је састанак најављен, али смо од неколико партнера из САД чули да је агенда искључиво економска – навео је Лајчак.

Указао је и да ЕУ посредује у дијалогу између две стране од 2011. године, јер је он повезан са европском будућношћу две стране.

– Постоји само један процес који има своје успоне и падове – рекао је Лајчак и додао да ЕУ жели да помогне да се нормализују односи међу партнерима на ервопском тлу.

– То није лако, али морам да похвалим саговорнике на озбиљности и посвећености процесу. Труде се много и није лако, али било би наивно очекивати да ће бити лако – навео је Лајчак.

Упитан који је највећи допринос од чланства у ЕУ, Лајчак је рекао да су то нормализација односа, могућност нормалног живота, размена људи и роба, као и економске користи, а највећа предност, како је нагласио, јесте чланство у ЕУ.

Он је нагласио да је кључна ствар да постоје три партнера у процесу дијалога – Београд, Приштина и ЕУ.

– Имамо нешто што нико други нема, али морамо то да користимо адекватно. Не даје се чланство у ЕУ бесплатно, али негирањем онога што имамо, негирали бисмо нашу јединственост. Морамо да будемо паметни и користимо нашу највећу предност, а то је перспектива ЕУ – рекао је Лајчак.

Лајчак је нагласио да је Балкан део европске приче и процеса проширења.

Он је оценио да је било неколико грешака у приступу ЕУ према Балкану, као што су изјаве „ЕУ то смо ми, а Западни Балкан – то су они“, као и оне које говоре да ће се ЕУ бавити проблемима на Балкану, када реши сопствене пробеме.

Интересантна ситуација у Црној Гори, рано за коментаре

Мирослав Лајчак оценио је да је ситуација у Црној Гори, након парламентарних избора, интересантна, али није желео да детаљније коментарише.

– Интересантна је ситуација, али је прерано коментарисати – рекао је Лајчак.

Он је рекао да треба сачекати још неколико дана док не стигну званични резултати.

Амерички бомбардери надлетали свет, а онда су им Руси помрсили конце. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА