Најновије

ШПИЈУНИ НА СВЕ СТРАНЕ: Колика је релативна концентрација Чворовића у Европи?

Србија је земља људи који су правдољубиви, поштени и вредни. Има и тих Чворовића, али их је највише међу Енглезима.

Илија Чворовић (Фото: Јутјуб)

Пише: Мирослав Здравковић

Србија је мирна, правдољубива земља са снажним институцијама и изненадило ме је саопштење Евростата (линк) како постоји циљ о одрживом развоју број 16 који се зове: „Мир, правда и јаке институције“. Е, где су ти Европљани заостали када такве циљеве себи постављају?

У 2018, 12% становника ЕУ је позивало полицију због присуства криминала у комшилуку, што је за 2,6пп мање него у 2013, 54% становника је сматрало да је правосуђе независно, што је за 4пп више него у 2006, корупцију је оцењивало између 43 и 87, где је 0 висока корупција а 100 поштено окружење и 54% становника је имало поверење у Европски парламент, што је за 11пп више него у 2014.

Осим што су, за нама, заостали, сад могу да тврдим да су Европљани и глупи. У Србији се полиција, од општег поштења, досађује, у независност судства нико и не може да сумња, уколико оно нема шта да ради, корупција у Србији не постоји, а срећом тај Европски парламент немамо, па да би наше Страђане, пардон, грађане о поверењу у ту институцију неко питао.

Шалу на страну, код нас постоји склоност ка крајностима, од тога да се сматрамо најбољим у свету (ако је Ђоковић најбољи, то не значи да и ја умем и могу да лоптицу пребацим преко мреже) до истицања наших најгорих особина.

А заправо смо слични другим европским народима, сличнији овим јужним, због већег броја сунчаних сати који нас чини ведријима, него северним.

Стога увек у базама Евростата проверавам има ли и Србије и где је ту она у поређењу са другим земљама.

Има нас у овом пријављивању криминала, насиља и вандализма, где то нужно не мора да значи да га је неко полицији лично пријавио, већ да то осећа као проблем за своју породицу.

Чворовића највише има у Уједињеном краљевству, што доказује зашто су енглеске обавештајне службе међу најспособнијима у свету. Имају најширу кадровску базу. Следе Бугарска, Холандија и Француска, а ми смо на петом месту испред Шведске. Бити окружен Француском и Шведском у неком поређењу је за дику, па макар било код неког негативног показатеља.

На дну листе су Исланд, Хрватска, Литванија и Црна Гора. За Хрватску претпостављам да је ово отклон од Југославије у којој су се једнако као и Срби „друкали“. А Црна Гора? Изгледа да тамо имају више поверења у криминалце него у полицију, али такво саопштење нисам нашао. Прочитао сам коментар, поводом масовног привођења верника СПЦ у полицију, да ће на крају бити срамота уколико се не буде ухапшен.

И тако, Србија је земља људи који су правдољубиви, поштени и вредни. Има и тих Чворовића, али их је највише међу Енглезима.

О новој трагедији у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Макроекономија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА