Најновије

СТИЖЕ НОВА ВАКЦИНА: Земља која боље подноси корону од остатка света ће имати своје цепиво

Куба развија пет потенцијалних вакцина против вируса корона - Соберану 1 и 2, Абдала, Мамбиса, Соберана плус, а најдаље се отишло у истраживању вакцине Соберана 2, где власти очцекују да ће до краја године бити произведено 100 милиона доза.

Вакцина и тест (Фото: Pixabay)

Амбасадор Кубе у Србији Густаво Триста дел Тодо каже да се најдаље отишло са испитивањем кандидата за вакцину Соберана 2, да је од 1. марта почела трећа фаза клиничких испитивања.

"То је прва вакцина у Латинској Америци која је дошла до те фазе. У испитивању учествује 44.000 људи, које се спроводи на више од 38 клиничких локација и 48 центара за вакцинацију", рекао је Дел Тодо на Амбасадорском форуму који је организовао Институт за међународну политику и привреду.

Он је појаснио да ће трећа фази истраживања трајати три месеца, да је реч о коњугованој вакцини која се даје у три дозе.

Напомиње да до сада није било озбиљнијих нежељених ефеката, да су волонтери који су се пријавили и учествују у истраживању пријавили благ бол на месту убода у прва 24 сата након давања вакцине, општу малаксалост код појединаца.

"Није било системских реакција, као што је реакција као температура, малаксалост да отежава рад, није било хоспитализација због вакцине", рекао је он.

Очекује се да ће ове године бити произведено 100 милиона доза Соберана2 вакцине, за вакцинацију челе популације на Куби од 11 милиона становника.

За сада је Куба, истиче, потписала споразум за клиничка испитања са Ираном у сарадњи са Пастеровим институтом из те земље, док су Јамајка, Венецуела, Вијетнам исказали интересовање за добијање вакцине када прође тестове ефикасности. Очекује се извоз крајем године.

Амбасадор каже да се ових дана очекује да почне трећа фаза испитивања и за Абдала вакцину, да ће је у првим данима примити 42 испитаника.

Наводи да је ситуација на Куби, што се тиче броја заражених вирусом корона, боља од остатка света.

Подсећа да је до сада било 56.566 случајева заразе, да имају 4.451 активан случај, 51.709 опорављених и 350 преминулих од ковид-19.

Предузимају се мере за спречавање ширења заразе - ношење маски, дистанца, хигијена и очекује да ће бити могућа имунизација становништва до краја године.

"Туристичка активност на Куби је ограничена. Путници се смештају у олинклузив хотеле, одлазе само на организоване екскурзије. За долазак на Кубу потребан је негативан ПЦР тест , који не сме бити старији од 72 сата. При слетању на аеродром спроводи се ПЦР тестирање, које се понавља након пет дана", рекао је Дел Тодо.

како је Додтојевски био у праву у вези са Србијом, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА