Најновије

САД СЕ СПРЕМАЈУ ЗА НАПАД! Војска у приправности!

САД позиционирају више ватрене моћи на Блиски Исток и у Јужну Азију како би обезбедиле покривање за америчке трупе које се припремају да напусте Авганистан.

Америчка војска. (Фото: Flickr)

Пентагон је у петак објавио да је секретар за одбрану Лојд Оустин наредио носачу авиона УСС Двајт Д. Ајзенхауер да остане у региону "одређено време". Бомбери великог домета такође се упућују у регион, а два америчка ваздухоплова Б-52 већ су на позицији. 

"Ово желимо учинимо сигурним, уредним и планираним повлачењем", рекао је новинарима секретар за штампу Пентагона Џон Кирби.

"То значи давање команданту на терену... могућности да обезбеди да наше снаге и наше трупе и снаге наших савезника буду заштићене док се измештају".

Амерички председник Џо Бајден објавио је прошле недеље да повлачи отприлике 2.500 до 3.500 америчких војника из Авганистана почетком 1. маја и да ће повлачење бити завршено почетком септембра.

Амерички савезници, који имају још око 7.000 војника у Авганистану под покровитељством НАТО, такође одлазе, заједно са хиљадама уговораца у истом временом оквиру.

Претње талибана

Упркос планираном повлачењу, талибански званичници више пута су запретили да ће циљати америчке и коалиционе снаге уколико не успеју да напусте Авганистан до почетка маја - крајњег рока према споразуму потписаном између талибана и администрације бившег америчког председника Доналда Трампа.

"Било би глупо и непромишљено не претпоставити да би могао постојати отпор талибана и њихово супротставјање повлачењу с обзиром на њихову чврсту реторику", рекао је Кирби новинарима о пријетњама, остављајући отворену могућност да могу уследити додатни кораци.

"Потпуно је могуће да ће доћи до привременог повећања неких копнених снага и средстава, не само за заштиту снага већ и за логистичку и инжењерску подршку."

Током брифинга у Пентагону у четвртак, командант америчких снага на Блиском истоку и у Авганистану, генерал Кенет "Френк" Мекензи ЏејАр, изразио је забринутост по питању способности авганистанских снага да задрже талибане након одласка америчких трупа. Такође упозорио побуњеничку групу да у међувремену не напада америчке или коалиционе снаге.

"Верујем да је вероватно намера Талибана да воде војне операције", рекао је Мекензи и додао да "никада нису престајали да се боре".

"Саветовао бих талибане да ћемо бити спремни да се бранимо", рекао је.

САД такође финализују своје планове за отпремање опреме и залиха из Авганистана, од којих ће већи део бити пребачен из земље.

Али Министарство одбране је рекло да се неће све вратити кући.

"Нешто ће бити прегледано, очишћено и распоређено негде другде у региону. Нешто ће бити достављено нашим авганистанским партнерима, ако то има смисла", рекао је новинарима у Пентагону Кирби. "А нешто ће бити уништено".

Два пројектила погодила ирански брод! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА