Најновије

БАЈДЕН ЋЕ УЧИНИТИ УСТУПКЕ ПУТИНУ: Шта све може да се очпекује од сусрета?

Амерички амбасадор у Русији страхује да би Џо Бајден, након састанка са Владимиром Путином, могао да попусти Москви и не добије ништа заузврат, преноси CNN.

Бајден и Путин (Фото: РИА Новости)

Како је ТВ канал сазнао, крајем маја Одбор за спољне односе Сената одржао је састанак на којем је, према изворима, амерички амбасадор Џон Саливан изразио бојазан да администрација америчког председника Џоа Бајдена ризикује да понови грешке својих претходника. Да би се то избегло, сматра дипломата, неопходно је бити оштрији према руској страни.

Један од извора рекао је да је Саливан у свом говору скренуо пажњу на то да санкције ни на који начин нису утицале на спољну политику Русије и не треба очекивати никакве промене. Покушаји Вашингтона да рестриктивним мерама „исправи“ поступке руског председника нису успели.

Први лични сусрет Бајдена и Путина биће одржан следеће недеље. Извори из Беле куће кажу да је посебно жестока расправа у Стејт департменту о томе како правилно комуницирати са руским лидером.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс не дели Саливанову забринутост. Према његовим речима, САД комуницирају „са Русијом на такав начин да промовишу америчке интересе“ и реално процењују односе две земље.

Очигледно је Саливанов говор оставио утисак на неке сенаторе. Конкретно, републиканац Мит Ромни рекао је касније да САД „морају да покажу много више чврстоће“ у преговорима са руском страном.

Неке демократе су уверене да ће Бајден успети да се успешно састане са својим руским колегом.

„Уопште ме не брине чињеница да ће наш председник испасти будала или бити преварен. <…> Остарио је радећи дуго времена. Али неискусни лидер имао би врло тешко време “, рекао је демократски сенатор Брајан Штац за ЦНН.

Политички стручњаци истичу да ће Бајден на преговорима морати вешто да „маневрише“, пошто је, с једне стране, његова администрација отворено нагласила да не намерава да „ресетује“ односе са Москвом. С друге стране, Бела кућа жели да успостави дијалог са Кремљем како би избегла непотребне неспоразуме и даље ескалирала конфронтацију.

Састанак двојице лидера одржаће се током јунског самита у Женеви. Раније је Саливан рекао да ће се Бајден дотаћи теме Сирије током разговора са руским колегом. Конкретно, тема ће бити испорука хуманитарне помоћи Сирији.

О новом Бајденовом плану прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА