Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ НАЈАВИО: Тема наредног НАТО самита ће бити једна земља

Главна тема самита НАТО-а, који ће бити одржан данас поподне у Бриселу, биће Русија.

Јенс Столтенберг (Фото: НАТО)

Шефови држава Северноатлантске алијансе разговараће иза затворених врата са америчким председником Џоом Бајденом о његовом предстојећем састанку са руским лидером Владимиром Путином. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је ово на јутарњем брифингу уочи самита.

Столтенберг је нагласио да ће НАТО и даље тежити дијалогу са Русијом и овај приступ није знак слабости.

„Наши односи са Русијом су на најнижем нивоу од краја Хладног рата због агресивних акција Руске Федерације. Уверен сам да ће лидери алијансе потврдити наш двоструки приступ Русији “, рекао је генерални секретар НАТО-а, објашњавајући да је дуалност у комбинацији „снажне одбране и дијалога“.

Према Столтенбергу, НАТО поздравља чињеницу предстојећег састанка председника САД и Русије.

„Користићемо (данашњи) састанак за одржавање консултација са председником Бајденом уочи његовог састанка са Владимиром Путином“, рекао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг је у интервјуу за амерички телевизијски канал CNBC рекао да санкције против Русије треба да наставе да се примењују. НАТО ће, рекао је, наставити да пружа још већу подршку „блиским партнерима - Украјини и Грузији“.

Подсетимо, данас ће се у Бриселу на 32. самиту алијансе окупити шефови држава и влада 30 земаља НАТО-а. На самиту ће први пут учествовати 46. амерички председник Xo Bajden.

На састанку ће бити донета званична одлука да се крене у развој новог основног документа за савез - Стратешки концепт, у којем НАТО први пут у историји намерава да прогласи своје амбиције да садржи не само Русију, већ и Кину.

Како југословенски војни камиони јуре по Сијрији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА