Најновије

ЗАХУКТАВА СЕ: Бајден има проблем!

Две недеље након што је прославио америчку скору "независност" од коронавируса, председник Џо Бајден суочава се са забрињавајућом реалношћу.

Џо Бајден. (Фото: Flickr)

Повећан број заражених али и повећан број смртних случајева "муче" председника САД.

Али и чињеница да не може да увек победи упорно оклевање неких Американаца да се вакцинишу – што је, како се верује, разлог за летње назадовање у ситуацији са ковидом.

Број случајева ковида 19 се утростручио у протекле три недеље, а број хоспитализованих и умрлих расте међу невакцинисанима. Док су бројке и даље значајно ниже у односу на јануар, званичнике брине нови раст и, како верују, непотребне болести и смртни случајеви. Очекује се да ће бројеви расти наредних недеља.

Иако је национална криза можда прошла, званичници кажу да сада виде локализована жаришта у заједницама где се довољно људи није вакцинисало.

"Гледајте, једина пандемија коју имамо је међу невакцинисанима", изјавио је у петак Бајден, а сличне коментаре је претходно изнела Рошел Валенски, директорка Центара за контролу и превенцију болести.

Већи бројеви су последица великих џепова инфекција међу више од 90 милиона Американаца који могу да приме вакцину али нису дошли да се вакцинишу.

40 одсто нових случајева протекле недеље потиче из само четири државе са ниском стопом вакцинације, а скоро половина је регистрована у ФЛориди.
Међутим, у Белој кући нема много интересовања за идеју да се поново уведу обавеза ношења маски и друге мере, будући да је 161 милион Американаца већ у потпуности вакцинисано.

Валенски је у петак изјавила да у областима са ниском стопом вакцинације и повећаним броја случајева, "локални званичници треба да размотре да ли би увођење ношења маски било корисно за њихове заједнице".

Неке заједнице већ реагују.

Округ Лос Анђелес је у четвртак поново увео обавезу ношења маски у затвореном простору без обзира на то да ли је особа вакцинисана а здравствени званичници у Лас Вегасу препоручили су у петак да радници и гости популарне туристичке дестинације носе маске на затвореном.

Са три високо-ефикасне вакцине одобрене за употребу у САД, Бајденова администрација верује да најефикаснији начин да се нападне вирус није покушати да се успори ширење увођењем обавезе ношења маски и сличних мера - већ и даље инсистирањем на важности вакцинисања.

То није лако. Многи Американци и даље имају отпор према вакцинама или нису мотивисани да се вакцинишу, чак и после више месеци често креативних покушаја федералних И државних званичника и приватног сектора да пренесу информације о безбедности и доступности вакцина.
Главни здравствени званичник Вивек Мурти додао је да, док влада може да игра значајну улогу, "ово мора да буде стратегија у којој сви заједнички учествују" – укључујући школе, послодавце, технолошке компаније и појединце.

Протеклих дана, администрација је фокус преусмерила на млађе Американце.

Позвала је поп звезду Оливију Родриго да проведе цео дан у посети Белој кући у среду, и разговара са председником Бајденом и главним експертом за инфективне болести, Ентонијем Фаучијем, а посета је детаљно документована на друштвеним медијима. Млади људи којима најмање прети ризик да ће имати озбиљне последице вируса показали су се најмање склоним да се вакцинишу.

Али још једна велика група представља још тежи изазов – а то су републиканци. Бела кућа је одавно признала да, уз бројне дезинформације о вакцинама и страначке поделе у земљи, није имала много успеха у томе да увери републиканце да подрже вакцинацију. Уместо тога, званичници администрације су протеклих дана појачали критике званичника или компанија за друштвене медије зато што су преносили или нису осудили дезинформације о вакцинама које се шире међу гласачима републиканске странке.

"Они убијају људе", рекао је Бајден у петак о компанијама за друштвене медије, дан пошто је здравствени званичник Мурти упозорио да лажне информације о вакцинама, које се шире на платформама као што је Фејсбук, представљају ризик по јавно здравље.

Више од 99 одсто смрти од Ковида 19 и 97 одсто хоспитализација су међу људима који се нису вакцинисали – показују подаци Центара за контролу и превенцију болести.

Пандемија сада "у највећој мери прети невакцинисаним људима", упозорио је у петак координатор Беле куће за борбу против Ковида Џеф Зајнц.

Ђукановић жестоко напао Србију, Русију и СПЦ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА