Најновије

ПРЕД ВРАТИМА КАНДАХАРА: Ево зашто је Талибанима важно да га што пре заузму

Уз Авганистана стижу извештаји да се Талибани спремају за јуриш на Кандахар.

Талибани (Илустрација: РИА ФАН)

Тренутно се на југу и западу града окупљају велике снаге Талибана, укључујући „црвене одреде“, својеврсне специјалне снаге ове групе. Очигледно, офанзива може започети након завршетка Курбан-бајрама, односно само неколико дана касније.

Међународна редакција руске новинске агенције ФАН разговарала је о изгледима могуће битке за Кандахар и значају града у контексту текуће војне конфронтације са Никитом Мендковичем, стручњаком Центра за проучавање модерног Авганистана.

Чекајући јуриш

Недавно су Талибани заузели контролни пункт Спин Болдак на граници са пакистанском провинцијом Вазиристан. Према непотврђеним званичним информацијама, пакистанске обавештајне службе овај прелаз су већ користиле за превоз групе бомбаша самоубица у близини Кандахара. Такође се верује да се он користи за снабдевање Талибана.

Авганистанска војска заузврат одговара на концентрацију Талибана у околини града и припрема се за одбрану. Оружане снаге контролишу аеродром Кандахар, где се налазе војни авиони. С обзиром на малу удаљеност између њега и потенцијалних ратишта, војска може рачунати на сталну ваздушну подршку јер време приближавања постаје минимално.

Природни ток ствари

Према Никити Мендковичу, Талибани ће заиста покушати да заузму Кандахар, јер се на основу њихових недавних војних успеха овај корак чини врло предвидљивим.

„Ово је најлогичнији корак са војне тачке гледишта. Током последња два или два и по месеца, они (Талибани - прим. аут.) постигли су запањујуће успехе, заузели велике територије. Сасвим је логично да сада требају развити офанзиву, укључујући заузимање великих градова, како би имали шансе за коначну победу у рату током овогодишње кампање“, рекао је Мендкович.

Стручњак је навео да Талибани настоје да развију офанзиву и заузму нове положаје до краја септембра - краја топле сезоне. С обзиром на ово, покрет користи тренутни предах који се завршава празником Рамазанског бајрама за акумулирање снаге пре јуриша.

„Предузели су неку врсту паузе да се наоружају, мобилишу становништво нових контролисаних територија, изведу минималну обуку регрута и затим наставе борбе. Са ове тачке гледишта, крај прославе [Курбан-бајрама] је логичан датум“, рекао је Мендкович.

Вреди напоменути да су Талибани већ покушали да заузму град у нападу 9. јула. Успели су да запоседну два контролна пункта на улазу, али њихово даље напредовање је било угушено. Претрпевши губитке, екстремисти су били приморани да напусте периферију и почну да се припремају за темељну офанзиву. Овај случај је показао да гарнизон Кандахар не намерава да преда град, а победа Талибана никако није загарантована. С обзиром на ово, они сакупљају додатне људске и техничке резерве како би повећали сопствене шансе за успех.

„Рекао бих да [владина војска] има 60% до 40% шансе да изгуби или задржи Кандахар. С једне стране, Талибани претходно нису успели да заузму град у јуришу, с друге стране, имали су времена да концентришу људство за напад и, што је најважније, артиљеријско оружје заплењено од авганистанске војске и из напуштених складишта НАТО-а. Односно, минобацачи, бестрзајно оружје ... У принципу, они имају људство способно да га користе, као и шансе за успешан напад на Кандахар “, рекао је Мендкович.

Значај Кандахара за Пакистан

Према мишљењу стручњака, Спин Болдак, заробљен од талибана, за који многи сматрају да је једна од кључних тачака снабдевања милитаната људским ресурсима и оружјем, користан је у контексту операције заузимања града. Међутим, то не игра значајну улогу у укупној слици, јер Пакистан наводно подржава Талибане дуж многих логистичких артерија.

„Шверц оружја и добровољаца из терористичких организација одвијао се са територије Пакистана пре заузимања ове линије. Овде се пре поставља питање погодности логистике. Односно, [преко ове контролне тачке] можете да превозите више и брже. У условима припреме за битку за Кандахар, ово може бити важно“, објаснио је саговорник агенције.

За Талибане је овај град првенствено од идеолошког значаја, јер је деведесетих година овде настао овај радикални покрет. Такође, ако Талибани успеју, Кандахар ће постати први регионални центар који је стављен под контролу ове организације.

„Поред тога, због свог положаја важно је логистичко чвориште на југозападу земље. У случају његовог заузимања уследиће одређени домино ефекат: највероватније ће пасти још неколико окружних и, можда, регионалних центара. Односно, [пре Талибана] постоји могућност стварања комплетне зоне контроле на југозападу земље, одакле ће бити могуће премештање у центар. Нећу рећи да ће се рат завршити његовим падом, али милитантима би било корисно да га заузму“, закључио је Мендкович.

Сада је Кандахар заправо окружен и повезан са спољним светом само „ваздушним коридорима“. Авганистанско ваздухопловство користи смиреност за ударе на подручја у којима су концентрисани милитанти. Постоје и извештаји о активирању америчке авијације: током последња три дана извршени су ваздушни напади на Талибане у неколико провинција Авганистана одједном. Као резултат тога, жива сила екстремиста претрпела је губитке, а њихов транспорт, војна опрема и артиљеријске батерије су уништени.

Талибани настављају офанзиву у многим провинцијама Авганистана од маја, када је дошла вест о повлачењу НАТО контингента из земље. Званични датум завршетка овог процеса одређен је за 11. септембар, али судећи по његовом темпу, последњи страни војник напустиће Авганистан у августу.

Локалне оружане снаге, изграђене уз помоћ Сједињених Држава, углавном су се ослањале и ослањају се и даље на страну подршку, због чега су у првим недељама офанзиве Талибани имали вртоглави успех: армијске јединице оставиле су стратешки важне тачке, предали су се и повукли на територију суседних држава. Међутим, након неког времена почели су да пристижу извештаји о успешним одбрамбеним операцијама авганистанске војске, елиминацији значајних милитантних команданата и о контраофанзивама. То заузврат узрокује продужење конфронтације.

Ипак, Талибани су недавно изјавили о контроли над 90% државне границе. Истовремено, око половине региона земље потпуно је заробљено од стране овог радикалног покрета.

На шта је Кина упозорила Америку у вези са Сиријом, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда/ФАН

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА