Најновије

У БЕОГРАДУ ТРИ ПУТА МИРОВНИ ПРЕГОВОРИ О АВГАНИСТАНУ: Трпимо последице америчке интервенције

Председник парламента Ивица Дачић рекао је данас да је Београд три пута организовао мировне преговоре између власти Авганистана и Талибана, који су оцењени као успешни и обе стране су биле захвалне, али да Србија ипак трпи последице америчке интервенције на Авганистан који је међу првима признао тзв. Косово.

Талибани (Фото: Јутјуб)

"Србија је као домаћин преговора направила себи добру причу у односима са Кабулом, обе стране су нам захвалне, али ипак и као земља која није директно инволвирана у сукобе трпимо последице америчке интервенције", рекао је Дачић и нагласио да је био договор да се о тим мировним преговорима не прича јавно.

"Док сам био министар спољних послова, у Београду смо организовали мировне преговоре између власти Авганистана и Талибана, три пута су долазили, ја сам био домаћин. Овде су били представници Савета за мир и Талибина и фракција, а председник се уључивао видео линком", рекао је Дачић.

Дачић је додао да су велике силе, када су то виделе рекле да ће то урадити у Дохи.

"Резултат њихових преговора укључујући и оне које су организовали Москва и Вашингтон смо видели", рекао је Дачић и нагласио да је на преговорима у Београду атмосфера била коректна, и да је заједничка оцена била да је било напретка, проглашено је примирје.

Оценио је се не може рећи да је америчка интервенција била успешна, јер се све вратило на почетак.

Додао је да је од почетка било јасно да је у Авганистану постављен марионетски режим.

"Са аспекта Србије тај марионетски режим је међу првих пет земаља признао Косово", рекао је Дачић и додао "какве везе имају Авганистан и Косово - никакве као ни Костарика и Косово, али то су земље под америчком доминацијом којима је то био домаћи задатак", навео је Дачић и додао да је Србија била спремна и да учествује у мировним мисијама под окриљем УН.

Дачић је оценио да дешавања у Авганистану представљају велики шамар западној хемисфери чији представници нису очекивали да ће се тако нешто десити.

Подсетио је да је Авганистан компликована прича и да сеже много дубље од америчке интервенције, до руске, а ниједна ни друга нису успеле.

Оценио је да је сада циљ да се формира власт и да се поштују људска права, нарочито жена што је и један од захтева УН да се формира прелазна влада у којој ће бити и оне.

Коментаришући талас избеглица из Авганистана, Дачић је рекао да су то људи који су радили са америчким званичницима, забринути за породице и свој положај након доласка Талибана на власт.

Америка је тражила да нађе територију где би они могли да дођу без великих последица, Мађари, Аустријанци ... нису баш благонаклони, зато се траже земље као сто је Северна Македонија и биће их још који ће их прихватити, рекао је Дачић.

Дачић је додао и да је производња наркотика у Авганистану порасла вишеструко, хероина чак и 100 пута од доласка НАТО снага.

Шта се дешава са српским држављанима у Авганистану, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА