Најновије

МИЛАН ВИДОЈЕВИЋ ЗА ПРАВДУ: Куд плови њихов брод

Криза у Кабулу улази у завршну фазу. Ближи се рок за одлазак Американаца, 31. август, а запаљиве изјаве са талибанске стране показују све већу нервозу. Превише људи жели да напусти будући исламски рај и реч је о припадницима танког техничког и образованог слоја који је радио у државној администрацији. То је непоправљива грешка свих "револуција", ко год да је радио у окупираној земљи у државној администрацији, од "револуционара" је осуђен као издајник и био је жртва одмазде. То смо и ми у Србији били сведоци 1945. године и невероватно је како се тај мрачни карактер победника у ратовима испољава у сваком рату. Могуће је да ће се наћи компромис и рок за евакуацију продужи, уосталом, сусрет шефа ЦИА-е и једног од водећих мула талибана потврђује да се тражи излаз који ће и једној и другој страни сачувати образ.

Видојевић (Фото: Јутјуб)

Пише: Милан Видојевић

Без образованих кадрова који су радили у државној администрацији, просвети, здравству, дипломатији, банкарству, министарствима, нова талибанска власт тешко ће то организовати у наредних годину дана или чак дуже. Оно што видите на снимцима су талибанска пешадија која има као крајњи "цивилизацијски" домет наочаре за сунце и та егзотика је блиска сваком неталентованом сниматељу. Иза тога се не види да већ прети несташица хране и воде, да је балон воде у Кабулу већ достигао на улици 40 долара (!), што је просечна месечна плата неког ко има послодавца који је то у стању да плати.

Наравно да су одмазде већ почеле и то верско и племенско лудило се дешава широм Афганистана. На мети ће бити малобројни хришћани, које траже преко телефонских апликација, и Хазари муслимани, зато што су шиити. Вероватно и сви који носе наочаре јер је то знак да су трули западни интелектуалци. Шалим се, али је сигурно да је ситуација трагична. Са талибанском управом, Афганистан нема шансу да преживи и тотални хаос ће се претворити у нови, крвави грађански рат.

САД и земље НАТО пакта поново су у катастрофалној заблуди да су дешавања у Кабулу нека "талачка криза" или нека "хуманитарна криза." Њихова неспособност да се искажу у овој ситуацији може имати следеће разлоге: прво, о чему сам писао у прошлом тексту на ову тему је да је ово договорена криза и хаотично повлачење које ће користити талибанима и преживелим деловима Ал-Каиде и ИД да се опораве и реорганизују. Друго, потпуно погрешна перцепција о томе шта се дешава у свету и у ком правцу иде прекомпоновање глобалних политичких и економских односа. И треће, али не по важности него по набрајању, неспособна америчка влада и неспособни амерички председник који нема визију Америке у новим условима и нема личну харизму да буде председник кога народ подржава.

Бајден је пре неки дан изјавио да се на повлачење америчких војника одлучио због претњи исламске државе! Дивно је кад за председника имате кукавицу. Замислите шта би било да је после претње уследио напад на америчку војску. Сада је очит трулеж државе и превазиђеног политичког система САД. И прошлогодишњи сумњиви избори, надметање два неартикулисана кандидата који своје политичке фантазмагорије нуде бирачима као спасоносно средство које води ка величини и слави САД-а. Како је Бајден победио знају само многа гробља која су гласала за њега, што рече један човек. Сад тај председник, на врхунцу своје политичке и животне ноћне море жели да води САД против талибана, Путина, Кинеза и свих осталих непријатеља, стварних и измишљених, још од времена хладног рата. Да будем поетичан и метафоричан, Америка је брод у олуји, а председник је трагични Ахаб који јури свог Моби Дика, не видећи да су у овој верзиј Моби Дик талибани, који ће јурити њега.

Свет је на ивици потпуног хаоса, који се пажљиво припрема. У Србији још тога нисмо свесни, мислимо да нећемо бити увучени. Тренутно, наша дневна преокупација је статистика о броју оболелих, коју нико не може да провери, и то је увод у нове рестрикције и мере, и наравно напад неког глумца на неког редитеља, што је првокласни скандал. Интересантно је то што је тај глумац био предвиђен за кандидата Демократске странке на председничким изборима идуће године. Отуд громогласне одбране силеџије из свих опозиционих странака. Каква је то опседнутост глумцима у овој странци? Прво Лечић, сад Бјелогрлић, и разни други уметници из "круга двојке." Можда су и лидери ове странке, подсвесно, глумци у телевизијској сапуници у којој глуме политичаре и опозицију. Неће им бити лако да нађу новог кандидата, можда неку глумицу за промену? Само да није силована пре двадесет година. О темпора, о морес.

Прошлу колумну Милана Видојевића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА