Најновије

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА УЗИМА ДАНАК! Цене сирове нафте порасле након најаве Вашингтона да неће користити националне резерве

Цене сирове нафте WTI премашила је 80 долара по барелу први пут од новембра 2014. ове недеље након извештаја да Вашингтон неће искористити националне резерве нафте да би обуздао цене бензина.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Глобалне цене нафте порасле су у петак увече, при чему је вредност новембарских фјучерса на WTI порасла за 1,99% на 79,89 долара по барелу након што је накратко прешла и 80 долара.

Цена фјучерса сирове нафте Брент порасла је за 58 центи или 0,7 посто, на 82,53 долара по барелу.

Стручњаци приписују раст овоседмичним показатељима да ће залихе нафте остати ограничене. Према Блумбергу, америчко Министарство енергетике у четвртак је наводно рекло да „у овом тренутку“ нема планове да искористи резерве. Међутим, у каснијем извештају Реутерса тврдило се да Блумбергов извештај „није тачан“.

Министарство енергетике је у четвртак саопштичо да су сви "алати увек на столу" за решавање енергетске кризе и смањење цена сирове нафте на тржишту, што још увек може укључивати кориштење резерви нафте или забрану извоза нафте.

Аналитичари сматрају да је прва опција вероватнија, јер Вашинтгтон има историју искориштавања стратешких резерви, обично након урагана или других великих прекида снабдевања. Што се тиче смањења извоза, стручњаци кажу да је то мало вероватан корак, јер су САД последњих година постале значајан извозник нафте и нису смањиле испоруке нафте од окончања 40-годишње забране продаје сирове нафте 2015. године.

Глобалном раст цена нафте допринели су и други фактори, тврде аналитичари. На пример, одлука Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника да се придржавају планова за додавање само 400.000 барела дневно у новембру, иако је Вашингтон више пута тражио од групе да повећа производњу која је била смањена током прошлогодишње пандемије.

На недељни раст цена нафте утицао је и скок цена гаса, који је донео помак ка преласку на нафту као алтернативу, повећавајући потражњу. Аналитичари упозоравају да ће раст цена гаса и обим преласка горива са гаса на нафту бити кључни фактор у формирању цена нафте, посебно пред предстојећу зиму, преноси РТ.

Додик открио - формирано пет експертских тимова за спорне одлуке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА