Најновије

Ново упозорење НАТО-а: Спремите се за најгори могући сценарио

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да Алијанса у ситуацији са Украјином треба „да се нада најбољем, али да се припрема за најгоре“.

Фото: Јутјуб

„Оно што сада видимо у вези Украјине је значајно, доследно и континуирано јачање руског војног присуства... Није јасно какви су циљеви тог гомилања (снага)... Наравно, ми се надамо најбољем, али морамо бити спремни за најгоре“, рекао је Столтенберг у Бриселу током прес-конференције са премијером Бугарске.

Истовремено је додао да НАТО „веома пажљиво прати шта ради Русија“.

„Повећали смо наше обавештајне способности за праћење тог јачања, размењујемо обавештајне податке и, наравно, настављамо да подржавамо Украјину. Такође треба да будемо сигурни да смо спремни да штитимо све своје савезнике“, истакао је генерални секретар.

Столтенберг је констатовао да Алијанса не види да постоји нека директна претња по било коју чланицу, али примећује пораст тензија, „што се пре свега тиче чланица НАТО-а у региону, између осталог и Бугарске“.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе. У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.

Извор: rs.sputniknews. com
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА