Најновије

Одабране мете, спремне три милијарде евра: План Израела за напад на Иран

Израелска војска припремила је неколико сценарија могућег напада на Иран, али није дефинисала какав би исход могао да буде. Војска је припремила девет милијарди шекела (око три милијарде евра) за припреме и планирање могућег напада.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) у оквиру тог плана набавиле су напредно оружје, спровеле вежбе ваздухопловства и одабрале нове могуће мете у претходних неколико месеци, наводи израелски „Харец“.

Високи званичници војске саопштили су влади да је ИДФ спреман за напад чим он буде одобрен, пише израелски лист. Међутим, такође им је навео и бројне потенцијалне последице, укључујући и избијање сукоба са Хезболахом у Либану или Хамасом у Појасу Газе.

ИДФ је упозорио да је Иран унапредио своју противваздушну одбрану последњих година, што би могло да закомпликује нападе из ваздуха.

Израелска војска наводи и да је Техеран побољшао ракетни арсенал до тачке када може да погоди мете у Израелу.

Поновљена су и сазнања војних обавештајаца како би Иран могао да развије нуклеарну бомбу у року од две године.

Како се наводи у извештају ИДФ, војска ојачава везе са земљама као што су Египат, Јордан, Кипар, Грчка и неке заливске земље, кроз обавештајну сарадњу и заједничке противтерористичке операције, што ће „обезбедити већу легитимност“ могућем нападу на Иран.

Испорука оружја у Либан донекле је спречена, тврди ИДФ, али је Хезболах повећао свој арсенал прецизних ракета.

Када је у питању Хамас у Појасу Газе, ИДФ наводи да је претрпео штету током овогодишњих сукоба, али не и када су у питању далекометне ракете, те да је Хамас успео да обнови војне снаге и постројења за производњу ракета.

Извор: rs.sputniknews. com
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА