Најновије

КУЋА УБИЦЕ СРБА СЕ ОБНАВЉА ПОД ОКРИЉЕМ УН И ЕУ: Срби на КиМ забринути

Тзв. косовско министарство културе, омладине и спорта најавило је недавно почетак рестаураторских радова у вредности од 300.000 евра.

Албанска симболика (Фото: Јутјуб)

Судити по оштрим реакцијама и забринутости српске и јеврејске јавности, реконструкција куће Џафера Деве, истакнутог нацистичког колаборационисте, кога је одликовао Хитлер, а која се налази у центру јужне Косовске Митровице – требало би да буде заустављена.

Девина кућа саграђена je 1930. године по пројектима аустријских архитеката, а 1945. године прешла je у друштвену својину. Својеврсни потрес настао је када су ЕУ, УНДП и тзв. косовско министарство културе, омладине и спорта најавили почетак рестаураторских радова у вредности од 300.000 евра, како су навели, у „циљу доприноса стабилности, мира, као и очувања и рехабилитације културног и верског наслеђа”.

Музеј жртава геноцида јуче је оштро осудио најављену обнову куће. У саопштењу ове установе културе наводи се да посебно узнемирава чињеница да се овај срамотан и антицивилизацијски поступак одвија под окриљем УНДП-а, Европске уније и министарства културе, омладине и спорта тзв. Косова. Наведено је и како очекују да покретачи и реализатори овог, „у Европи до сада незабележеног случаја обнове објекта који се доводи у везу с једним ратним злочинцем – обуставе планиране активности и одустану од поступка који с правом изазива узнемиреност и забринутост јавности”.

„Због непосредног учешћа Џафера Ибрахима Деве у припремању и извођењу злочина на Косову и Метохији током 1944. године над српским и јеврејским становништвом, Музеј жртава геноцида сматра у најмању руку непримереним одлуку УНДП-а да подржи оснивање и смештање регионалног центра за културу у кућу поменуте особе, посебно ако је донаторима – агенцији Уједињених нација за развој и Европској унији – заиста стало до, како гласи назив самог пројекта, дијалога међу заједницама Косовске Митровице и њихове друштвене кохезије”, закључује се у саопштењу.

Да ли због недеље, нерадног дана, тек јуче је пред кућом Џафера Деве, како су је крстили међународни представници из УНДП-а и представници ЕУ, која се сматра најстаријом у јужном делу Косовске Митровице, сасвим уобичајена ситуација. У сокаку иза некадашње робне куће, која је до рата била оријентир за јужни део града, или варош, како је староседеоци зову, ретки људи су незаинтересовано пролазили и не обазирући се на објекат који је изазвао лавину негативних коментара.

На „тргу Мехмета Уке”, како су улицу у којој се кућа налази преименовали општински руководиоци с југа града, јуче, како смо могли да приметимо, ништа није указивало на то да су радови почели. Испред су били камиончићи у пролазу, а иза зграде, у тесном сокаку, који је до рата био калдрмисан, и даље су биле некадашње куће које ће, по свој прилици, као скоро све у јужној Митровици бити откупљене, а на њиховом месту ће никнути нове, модерне зграде.

Првенствено јер је Дева био био квислиншки председник општине Митровица и министар унутрашњих послова Албаније за време немачке окупације, којег је Хитлер одликовао 1944. године, а за чију се биографију везује и да је био активан учесник у регрутовању бораца у озлоглашеној СС дивизији „Скендер-бег”. Стоји и да је Дева прогонио, хапсио и у душегупке послао скоро све Јевреје не само из Митровице него и Приштине, Пећи, Призрена. Преживело је тек 47 особа старости од 21 до 55 годинa и све су се преселиле у Израел.

Кућа Џафера Деве позната је и као некадашњи дом здравља, касније и зубна амбуланта, а мало ко се сећа да је она била и општинска зграда. ЕУ и УНДП ће овде уложити огроман новац како би кућа, по њиховој најави, имала и „собу за госте”.

На познати телефон новинару „Политике” у УНДП-у јуче се нико није јављао. У више наврата с друге стране није било одговора мада смо незванично сазнали да је један представник ове организације, која представља „највећи мултилатерални извор развојне помоћи у свету” (како је наведено на „Википедији”), са чуђењем наглашавао „да му нису јасне реакција и толика помама поводом једне куће”.

Медији на Космету су пренели заједничко саопштење УНДП-а, ЕУ и косовског министарства, у којем наглашавају да су „мир, толеранција и поштовање свих људских бића најбитније заједничке вредности ЕУ, УНДП-а и Министарства културе, омладине и спорта”, као и да „оштро осуђују” наводе јавности да имају „нулту толеранцију” према било ком облику расизма, дискриминације, предрасуда на основу етничке припадности, који покушава да оправда или промовише расну мржњу и дискриминацију.

У заједничком саопштењу су објаснили и да реконструкција има за циљ да се „учува и рехабилитује културно и верско наслеђе, вођено потребом да се обезбеди његово постојање за потомство, фокусирајући се на архитектонске вредности таквих локалитета”. Очигледно да немају намеру да стопирају радове и поред бурних реакција, а из ових организација и косовског министарства су још навели и да ће кућа, када буде обновљена и функционална, имати „двоструку намену”.

Биће то простор, како су написали, за културне и друштвене догађаје. Регионални центар за културно наслеђе, где ће се окупљати локална заједница, истраживаће идеје, промовисаће интеркултурализам, толеранцију и повезаност.

Описујући је као кућу која има „изузетне вредности за културу, архитектуру региона и друштво уопште”, нагласили су да ће „музеј Џафера Деве и његове породице” имати и „собе за међународне госте”.

Милан Радојевић, градоначелник северне Косовске Митровице, реконструкцију куће назива „шокантном”, позивајући све „релевантне институције да откажу овај пројекат”. Да треба прекинути радове, мишљења је и Александар Гуџић, историчар из Грачанице, који за „Политику” каже да „разуме потребу косовске привремене власти да избрише своју фашистичку и нацистичку прошлост”, али да „донаторима УНДП-а и ЕУ није у интересу да им се име провлачи кроз овакве донације”.

– Реконструкција куће Џафера Деве, који је стицајем околности избегао руку правде, крајње је проблематична и злонамерна. Ово је штетно за друштвену кохезију и међународни дијалог. Ово је провокација према српској и јеврејској заједници, која је збрисана за време владавина Џафера Деве, не само из Косовске Митровице него и из целог косовскомитровачког среза, али и из Приштине, Пећи, Призрена, а више стотина је завршило на Старом сајмишту у по злу чувеним душегупкама – навео је за „Политику” Гуџић, уз напомену да „донатори треба да прекину овај пројекат јер је свима више него познато да се ради о кући сарадника Вермахта, под чијом је директивом српски и јеврејски живаљ за време Другог светског рата доживео ужасе и зверства, од којих се ни српска, ни јеврејска заједница никада неће опоравити”.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА