Најновије

Изабел Аљенде: Била сам у расејању већи део мог живота - Изабел Аљенде

Чилеанско америчка ауторка говори о омамљивом шарму књиге Арапске ноћи ( прим.прев. Arabic Nights на српски преведене као '1001 ноћ') , надахнућу Габриела Гарсије Маркеса  и Џека Лондона, чије књиге сламају срца. 

Моја најранија читалачка успомена 

Када сам почела да читам, са пет година, ујак ми је дао књигу нордијских бајки са илустрацијама принцеза у крзнима, медведима, леду и снегу. Била сам фасцинирана. Никада раније нисам видела снег.

Моја омиљена књига током одрастања

Имала сам десет година када сам (много пута) прочитала 'Зов дивљине' од Џека Лондона ( Јаck London) . Страдања пса који је вукао санке по имену Бак (Buck) сломила су ми срце. Ја сам луди љубитељ животиња.

Књига која ме је променила кад сам била тинејџерка

Арапске ноћи (прим.прев. '1001 ноћ'), којy сам прочитала у савршеном окружењу у Бејруту 1950.тих година, кријући се у 'armoire' мог очуха где је држао закључане ликере, цигарете, чоколадица и четири тома књиге у кожном повезу, које очито није желео да ја прочитам. Нашла сам начин да отворим тај ормар када није био код куће и прочитала сам књиге уз батеријску лампу. Та хиљаду и једна прича је била за мене иницијација у еротско, фантазију и неизлечиви порок причања прича.

Писац који ми је променио мишљење

Прочитала сам књигу 'Отворене вене Латинске Америке' од  Едуарда Галеана ( Еduardo Galeano) 1971г. Било је то време социјалистичког режима Салвадора Аљендеа у Чилеу, када је земља била у политичким превирањима. Читајући Галеана постала сам оштро свесна политичких и друштвених борби у Латинској Америци и нарочито у Чилеу. Галеано је инспирисао моју политику до дана данашњег. 

Књига која ме је навела да постанем писац

Између 1978г и 1980г , док сам живела у азилу у Венецуели, читала сам и поновно читала сва капитална дела у јеку популарности књижевности Латинске Америке. Била сам у мојим 30-тим годинама старости, имала сам досадан посао, брак ми се растурао а мојој деци више нисам била потребна. Те књиге, нарочито 'Сто година самоће' од Габриела Гарције Маркеса ( Gabriel Garcia Марquez)  , ме је навело да пожелим да испричам причу о мојој породици и мојој земљи. Почела сам да пишем свој први роман, Кућа душа, као вежбу у тренуцима носталгије .

Књига којој сам се вратила 

Никако ми се није дало  да завршим читање књиге 'Дон Кихот' од Мигела де Сервантеса ( Мiguel de Cervantes)  до 2011.год, када сам примила награду Алкала де Хенарес  (Аlcаlа' de Henares). То је град где је наводно Сервантес рођен, а награда се даје њему у част.

Књига коју сам поново читала

Комплетна дела од Пабла Неруде. Била сам у расејању већи део мог живота. Неруда ме враћа до мојих корена и на пејзаже Чилеа. Сада када живим у САД, читам Пабла Неруду сваког 7. јануара, дан пре него што почнем да пишем наредну књигу. ( Почињем све своје књиге 8. јануара)

Његове речи ми покрену инспирацију и богате мој фонд речи на шпанском.

Књига коју никада не бих могла поново да читам

У току моје адолесценције читала сам неколико љубавних романа. Сада то не могу.

Књига коју сам открила касније у животу

Мој речник синонима и рима (на шпанском). Нисам имала појма да тако нешто постоји, а од 1985.г она је била моја свакодневна алатка за писање

Књига коју тренутно читам 

Ја обично читам више од једне књиге у датом тренутку. Тренутно : 'Зимски војник од Данијела Мејсона (Daniel Маson) и Земља Дембелија ( Cloud Cookoo Land)

(прим прев овај превод наслова оригинала ове књиге је  радна верзија превода само у циљу објаве овог превода чланка у покушају да се пренесе право значење у књизи Cloud Cuckoo Land која још није преведена на српски ) од  Антонија Доера (Аnthony Doerr)

Извор: Гардијам/Правда/ превод и адаптација angloworld translations
anglo.world.translations@gmail.com 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА