Најновије

АМЕРИЧКИ ПЛАН ПРОТИВ КИНЕ: Креирају азијску верзију НАТО

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји оптужио је данас званични Вашингтон да покушава да креира азијску верзију НАТО, односно америчко-европског војног савеза, и истовремено позвао администрацију Џоа Бајдена да побољша односе са Северном Корејом.

Кинеска војска (Фото: Министарство одбране Кине)

Политика САД према источној Азији и Индијском океану, и напори да се ојачају војне везе са Јапаном, Аустралијом и Индијом су катастрофа која нарушава регионални мир и стабилност", изјавио је Ванг Ји на конференцији за новинаре, а преноси агенција AP.

Он је поручио да се Сједињене Државе играју геополитичке игре под изговором да промовишу регионалну сарадњу, што је, како тврди, у супротности са регионалним жељама за сарадњу и осуђено је да нема будућност.

Ванг је, такође, рекао да Вашингтон окупља и организује савезнике како би потиснули Кину.

Права сврха Индо-пацифицке стратегије је стварање индо-пацифичке верзије НАТО, оценио је кинески дипломата.

Ванг је позвао Бајденову администрацију да оживи дух споразума из 1970-их, који су допринели успостављању односа САД са комунистичком владом у Пекингу, поручујући да би Вашингтон требало да се врати на прави пут рационалности и прагматизма.

Кинески дипломата је, такође, позвао САД да преузму иницијативу за побољшање односа са Северном Корејом, и оптужио је Бајденову администрацију да није одговорила на, како тврди, позитивне мере владе севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, које имају за циљ промовисање дијалога.

А шта се за то време догађа у Украјини, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА