Најновије

Пикасов живот - четврти  том - Џон Ричардсон

Џон Ричардсон (John Richardson) отвара завршни ( четврти) том своје маестралне биографије Пабла Пикаса у коме је уметник у метежу већем него обично.

Година је 1933. док су његово славно име и богатство непокориви, Пикасов брак са руском балерином Олгом Кхоколовом је ушао у своју горку завршницу. У међувремену, његова веза  са maitrresse-en-titre Мари - Тереза Волтер ( Мarie Therese Walter) , и даље  удобно  ушушкану  у паланки, почиње да тамни, чак и пре него што је ваљано добила на ритму. На крилима тог заноса чека Дора Маар,  фотографкиња надреалиста, која ће доминирати Пикасовим животом, углавном болно у наредних осам година.

Ричардсон се доказује врло вешт  као и увек у успостављању веза између Пикасовог бурног приватног живота и његове уметности. Све више презрена Олга појављује се у низу слика  попут ноћне море - као  коњ са огавним зубима, као трапава балерина која се напреже да држи руке изнад главе, и најгоре од свега, као разочарана млада чији вео клизи низ руб њеног носа.  'Мајка Земља' Марије Терезе, у међувремену је транспонована у оно што Ричардсон описује као перверзну скупину у кутије упакованих  вагина, груди попут кошнице и прсте попут измета "А онда ту је гламурозна Дора, коју славно описује у 'Уцвељеној жени' са зеленим лицем,  коси попут метле  и прстима попут кобасица. Како Ричардсон прецизно каже "Пикасо је 'пикасофицирао' људе"

Нису се само жене тукле око Пикаса. Надреалисти, та група сликара и писаца који су становали у Паризу који су посегли дубоко у новомодерно несвесно зарад надахнућа, су жарко желели да својатају уметника за себе. Додуше  фигуративно али искривљене форме које је Пикасо стварао моћно су резоновале са пејзажима снова, које су  надреалисти са 'плаћеном чланарином' попут Салвадора Далија и Андре Бретона продуковали. Док Пикасо није у начелу био склон претераном дружењу, сложио се да дизајнира насловну страну за прво издање часописа Минотаур, утицајан часопис покрета који је лансиран 1933.године.

Митска фигура минотаура - делом човек делом бик - функционисао је  као лични алтер его за Пикаса , представљајући сву његову ласцивност, кривицу и очај. Његова идентификација је настала из његовог обновљеног односа са родном Шпанијом и њеног култ борбе с биковима. Са Франком на власти и са земљом у рату са самом собом, више није било могуће да Пикасо одржи своју претходну позицију студиозне политичке неутралности. 1937. се латио рада на слици Герника ( Guernica), огромној слици која је драматизовала апокалиптичну деструкцију баскијског села од стране нацистичког Луфтвафеа (прим.прев. Luftwaffe) Гомила измасакрираних удова , расплакане жене и мртва деца остаје једна једина најмоћнија анти-ратна слика икада насликана, која је зацементирала Пикасов статус као највећег уметника 20. века.

Оно што је одувек чинило Ричардсонов рад на Пикасовој биографији тако живим је чињеница  његовог личног пријатељства са уметником. Узбудљиво је читати нарацију, у којој академско штиво буде редовно прекинуто изразом "Пикасо ми је једном рекао ….." а онда уследи потпуно свежа анегдота.

Ричардсон је умро 2019.године у својој 95. години не завршивши књигу , а постоје знаци у каснијим поглављима, које су довршили његови помоћници, да је ритам успорио. Како имамо среће што је Ричардсон живео довољно дуго да дође довде , чак иако је преминуо оставивши Пикаса тада иза себе,  да би он лично проживео још три деценије живота и уметности.

# Живот Пикаса : Године Минотаура (1933- 43) 

аутор Џон Ричардсон ( John Richardson) објавио Џонатан Кејп (Јоnathan Cape)

Извор: Правда/The Guardian

www.theguardian.com/books/2022/mar/19/a-life-of-picasso-volume-iv-john-richardson-review-surrealist

превод и адаптација angloworld translations 

anglo.world.translations@gmail.com 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА