Најновије

Василије Свети, поносе монаха: Литургију под Острогом служио патријарх Порфирије

Српска православна црква данас слави празник Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, који је мјесто ходочашћа за вјернике свих религија.

У манастиру Острог, послије литургије, сваке године се одржава велики народни сабор. Слави се и као крсна слава. Сваке године у Никшићу, чији је небески заштитник Свети Василије, одржава се велика народна литија, која броји десетине хиљада вјерника, на чијем је челу ове године, Патријарх српски Порфирије.

Велики број вјерника је и ове године пристигао из многих црногорских градова, али и из земаља региона, како би учествовали на једном од најљепших и најзначајнијих религиозних догађаја на овим просторима.

На платоу испред Горњег манастира почела је литургија коју служи српски патријарх Порфирије уз служење црногорско-примирског митрополита Јоаникија, митрополита крфског Нектарија и више од десет владика епископа Српске православне цркве у Црној Гори и региону.

У име локалне управе Никшића, литуријском сабирању присуствује и предсједник општине Никшић Немања Вуковић.

На слави манастира данас је и доскорашњи премијер Здравко Кривокапић.

Синоћ се више од 15.000 вјерника окупило код манастира Острог како би, по традицији, преноћили по ведрим небом надомак манастира, а затим се поклонили моштима Светог Василија Острошког, уочи дана кад се празнује један од највећих светитеља. 

Патријарх Порфирије који је у острошку светињу стигао јуче око 19 сати поручио је да смо Сабрани сви у души Светог Василија.

Острошку испосницу са чудотворним моштима, у којој је за живота боравио свети Василије, посјећују и хришћани и муслимани подједнако вјерујући у њихову моћ исцелења.

Премијер НАТО државе позвао на уништење руског света, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Ин4с

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА