Најновије

ШТА ЋЕ БИТИ СА ПУКОМ ''АЗОВ''? Председник ДНР о мрачној перспективи екстремиста

У петак, 13. маја, у емисији друштвено-политичког ток-шоуа „Време ће показати“ на руском Првом каналу, председник Доњецке Народне Републике Денис Пушилин коментарисао је војну ситуацију у Републици и ситуацију на Азовстаљу, а такође је најавио почетак рестаураторских радова у насељима погођеним украјинском агресијом.

Азовстаљ (Фото: РИА новости)

Одговарајући на питање о судбини екстремиста блокираних у Азовстаљу, Денис Пушилин је истакао да они немају шансе да се извуку и остану некажњени.

„Изгледи за људе из '’Азова'’, неонацисте, су мрачни.

По мом мишљењу, све је очигледно. Покушавају да апелују на цео свет, али немају ни морално право на то. Знамо идеологију коју они исповедају и којом су убијали, уништавали, силовали цивилно становништво. Став који су свих осам година показивали немоћним људима.

Да ли их заиста треба сажалити? Сигурно цео свет треба да их спасе? Разумна особа, наравно, зна одговор на ово питање. Али хоће ли се држати неке последње нити само да би остали живи? Да они хоће. Они то демонстрирају.

Све нам је јасно: ово су ратни злочинци. То су неофашисти које треба извести пред Трибунал. Нема других опција. Или да умру.

Да умру ако наставе да пружају отпор док су у катакомбама Азовстаља“, нагласио је Денис Пушилин.

„Наше јединице предузимају све потребне кораке како би се ситуација са Азовстаљем завршила и град Мариупољ већ могао да се у потпуности ангажује на рестаурацији, како би све државне службе могле у потпуности да раде и да се ангажују на животном одржавању људи. Да обезбедимо нормалну егзистенцију, живот људи“, навео је лидер државе.

Денис Пушилин је додао да Украјина свакодневно гранатира територију Доњецке Народне Републике, а цивили страдају.

„Свакодневно бекежимо смрт и рањавање цивила, уништавање инфраструктуре. То се дешава и у Доњецку – Кујбишевском, Петровском и Кировском округу; Горловки, Старомихајловки, Јасиноватаји. А сада, у ослобођеном насељу Верхњеторецкоје, данас је убијен човек.

Страдало је и Верхњеторецкоје, и многа друга насеља. Донедавно је тамо постојао непријатељ - скривали су се у стамбеним зградама, истеривали старце да их покрију“, рекао је шеф државе.

Он је нагласио да јединице Народне милиције ДНР и Оружаних снага Руске Федерације чине све што је могуће да непријатеља отерају на толику удаљеност да украјинско оружје не може да гађа насеља ДНР.

Денис Пушилин је такође говорио о ситуацији у области Авдејевке.

„Можемо да говоримо како о оперативном опкољавању и фиксирању свих важних тачака за снабдевање муницијом, тако и о блокирању могућности ротације непријатеља“, рекао је Денис Пушилин.

Осврћући се на питање обнове Републике, лидер земље је посебно нагласио да су након деминирања, електроинжењери успели да доведу далеководе у Мариупољ и почели да напајају низ друштвених објеката.

„То су болнице и базне станице у Фениксу, јер људима у граду је потребна комуникација. Такође нам је било важно да напајамо водовод да бисмо могли да снабдевамо Мариупољ водом из Старокримског резервоара. И већ је почела да тече прва техничка вода у Октјабрском округу.

Што се тиче рестаурације у обиму о коме говоримо и о којој још увек сањамо, посебно становници Мариупоља, припремни радови су у току“, рекао је Денис Пушилин.

Он је нагласио да ће сви градови Доњецке Народне Републике који су погођени украјинском агресијом бити обновљени.

„Имамо и друге градове који су сада под гранатирањем. А ја говорим о Доњецку, укључујући Јасиновату и Горловку. И у овим градовима су у току припремни радови, у току су геодетски радови у оквиру те велике рестаурације, у склопу грандиозног градње која је пред нама. Не ради се то пуцкетањем прстију. Постоји студија стручњака, релевантних одељења. Задатак је да се цела Доњецка Народна Република, као и Луганска Народна Република, доведе у одговарајући облик. После осам година рата“, резимирао је Пушилин.

Интервју са заробљеним Хрватом у Донбасу погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА