Најновије

ИНВАЗИЈА АЛБАНАЦА НА БРИТАНИЈУ: Министарка им стаје на пут

Министарка унутрашњих послова Уједињеног Краљевства Прити Пател састала се са представницима албанске полиције у намери да сузбије све већи број Албанаца који чамцима преко Ламанша стижу у Британију и подносе лажне захтеве за азил.

Шиптари (Илустрација: Јутјуб)

Састанак који је одржан у понедељак део је разговора о размени форензичких и биометријских података како би се сузбио број оних који из Албаније са криминалним досијеом улазе у Уједињено Краљевство, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Пател и албански министар унутрашњих послова Бледар Чучи потписали су споразум о борби против криминалних група које људе из Албаније преко Европе кријумчаре у француски град Кале, одакле чамцима долазе у Британију.

Специјалисти британских и албанских полицијских, обавештајних и оперативних тимова покушаће да договоре коначне детаље о томе како ће тимови на првој линији деловати у борби против прилива Албанаца преко Ламанша.

Подаци објављени прошле недеље показују да је 2.165 Албанаца стигло у Велику Британију малим чамцима између јануара и јуна 2022. године, у поређењу са само 23 откривена случаја у истом периоду претходне године.

Према Министарству унутрашњих послова, Албанија је "безбедна и просперитетна земља", па сматрају да многи држављани Албаније путују кроз више европских земаља да би стигли у Велику Британију како би поднели лажне захтеве за азил.

"Срамно је и апсурдно да толико албанских држављана улази у Велику Британију малим чамцима, када је њихова матична земља сигурна. Потписала сам 2021. први споразум о враћању са Владом Албаније, који покрива нашу заједничку сарадњу у борби против организованог криминала и илегалне миграције", рекла је Прити Пател.

Каже да споразум омогућава да се албански држављани на недељном нивоу враћају из Краљевства, што ће, како најављује, након нових састанака и договора са албанским властима бити још више убрзано.

"Албанске држављане илегално доводе мреже организованог криминала које путују кроз више земаља ЕУ. Они покушавају да затраже азил у Великој Британији у нади да могу остати овде и нестати у криминалном подземљу које држе албанске банде. Довешћемо ово до краја", нагласила је Пател.

Ипак, Савет за избеглице упозорава да би било погрешно прејудицирати ствари. Истичу да нису сви случајеви исти, као и да се већина захтева за азил албанских држављана у Великој Британији још увек одобрава.

О бесконачној нестабилности прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Гардијан/Индепендент

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА