Најновије

ПОРЕЂЕЊЕ УКРАЈИНЕ И ТАЈВАНА? Кина реаговала

Покушај да се упореде украјинска криза и питање Тајвана представља "политичку манипулацију са скривеним мотивима" и "грубо мешање у унутрашње ствари Кине".

Кинеска морнарица. (Фото: Принтскрин)

То је изјавио портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

Ванг је то рекао на брифингу за новинаре одговарајући на питање да ли Кина сматра референдуме у четири украјинске области које су под контролом руских снага "лажним сигналом за сепаратистичке снаге за независност Тајвана".

"Тајван је саставни део кинеске територије, питање Тајвана је искључиво унутрашња ствар Кине, суштински се разликује од украјинског питања, не могу се поредити", рекао је он, преноси РИА Новости.

Истакао је и да се Кина увек залагала за поштовање суверенитета и територијалног интегритета свих земаља, за поштовање основних циљева и принципа Повеље УН, за озбиљно схватање легитимне забринутости свх земаља у области безбедности, као и за све напоре да мирно решавање кризе добије подршку.

Референдуми о питању присаједињења Русији одржани су од 23. до 27. септембра у самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области, а за прикључењесе изјаснила велика већина бирача.

Ситуација око Тајвана је ескалирала после посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси почетком августа.

Кина је након тога одржала велике војне вежбе код обале Тајвана, увела санкције двема тајванским фондацијама, самој Пелоси и њеним рођацима и предузела низ других мера.

Званични односи између централне владе НР Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. након што су се снаге Куоминтанга предвођене Чанг Кај Шеком, поражене у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, преселиле на Тајван.

Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине настављени су касних 1980-их.

Од раних 1990-их, странке су почеле да контактирају преко невладиних организација - Пекиншке асоцијације за развој односа преко Тајванског мореуза и Тајпејске фондације за међустраитску размену.

Руска војска наставља напад на неколико праваца, желе територију читавог ДНР! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА