Најновије

ДЕБАКЛ АМЕРИКЕ И ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ: Заказале балистичке ракете, војска хитно реаговала (ВИДЕО)

Војска Јужне Кореје извинила се данас што је изазвала забринутост становништва, неуспешним лансирањем пројектила, током заједничке вежбе са САД која је одговор на лансирање балистичке ракете Пјонгјанга изнад Јапана дан раније.

Фото: Јутјуб

Јужнокорејске и америчке трупе испалиле су током заједничких маневара више пројектила у море, саопштила је данас војска Јужне Кореје, а савезници су пре тога организовали вежбу борбеним авионима у Жутом мору, преноси Ројтерс.

Војска је посебно нагласила да је балистичка ракета "Хјунму-2" отказала убрзо након лансирања и да се срушила током вежбе, а да бојева глава није експлодирала и да нико није повређен.

Вежба је била одговор Јужне Кореје и САД на пробно лансирање балистичке ракете средњег домета Северне Кореје, која је јуче летела изнад територије Јапана, први пут за пет година, због чега је становништво на северу Јапана упозорено да се склони, а привремено је обустављен и железнички саобраћај.

Савет безбедности Уједињених нација састаће се данас на захтев САД, да би разговарао о новом тесту балистичких ракета које је извршио Пјонгјанг.

Кина и Русија саопштиле су другим чланицама да се противе отвореном састанку, са образложењем да би он требало да допринесе ублажавању тензија на Корејском полуострву, саопштиле су дипломате.

Амерички председник Џозеф Бајден и јапански премијер Фумио Кишида осудили су јучерашњи тест Северне Кореје „најоштрије“, Европска унија га је назвала „непромишљеном и намерном провокативном акцијом“, док је генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао да лансирање представља кршење резолуције Савета безбедности.

Савет за националну безбедност Беле куће назвао је најновију пробу наоружања Пјонганга „опасним и непромишљеним“,а то је била прва севернокорејска ракета која је имала путању изнад Јапана од 2017. године и њен процењени лет од 4.600 км био је најдужи до сада, наводи британска агенција.

Ни власти Северне Кореје ни њени државни медији нису известили о лансирању, нити открили која је врста пројектила коришћена. Лансирање повећава забринутост да би Северна Кореја ускоро могла да изведе очекивану нуклеарну пробу, прву од 2017., наводи Ројтерс.

Кина тврди: Ако Украјина уђе у НАТО могућ је нуклеарни рат! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА