Најновије

ТРГОВИНСКИ РАТ АМЕРИКЕ И ЕУ: Бајденов закон прети да изазове сукоб савезника

Протекционистичке мере САД у оквиру развоја зелених технологија могу довести до трговинског рата са Европском унијом.

Џо Бајден. (Фото: ria.ru)

Брисел би требало да преговара са Вашингтоном о овој теми, пише Шпигл.

Према речима извршног потпредседника Европске комисије Валдиса Домбровскиса, амерички закон садржи „више неправедних одредби које крше правила међународне трговине”.

„Наш циљ је да европским компанијама дамо исти приступ америчком тржишту који имају компаније из Мексика или Канаде“, рекао је он.

На новинарско питање да ли се Брисел припрема за трговински рат, званичник је рекао да се залаже за приступ "корак по корак".

„Време је за разговор. Хајде да завршимо у децембру. Ако резултат не буде у складу са нашим очекивањима, припремићемо следећи корак“, рекао је Домбровскис.

CNBC  је раније објавио да се Европска унија, у страху за своју индустрију, снажно и јединствено супротставила закону који је иницирао амерички председник Џо Бајден за смањење инфлације.

Француски председник Емануел Макрон критиковао је закон Бајденове администрације, назвавши га непријатељским и недоследним стандардима Светске трговинске организације.

Према речима Тијерија Бретона, европског комесара за унутрашње тржиште, Европска унија  ће бити принуђена да узврати на закон.

Документ, посебно, предвиђа пореске олакшице које подстичу куповину само оних електричних возила која су састављена у Сједињеним Државама и која садрже батерије састављене од америчких компоненти.

О припреми Немачке за рат прочитајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА